Cesto:https://mezula.sk/cesto-na-tarty-a-tartaletky/
Z tohto množstva polovica:15 g blanš.mletých mandlí,45 g prášk.cukru,125 g múky 00 špeciál(alebo bezlepkovej zmesi),štipka soli-preosiať,do toho 60 g studeného,na kocky nakrájaného masla-rozdrobiť všetko prstami a až nakoniec pridať 27 g vidličkou prešľahaného vajca..spojiť rýchlo do cesta,to dáme do fólie a do chladničky,kľudne aj na noc-ale aspoň 2 hodiny..rozvaľkávam ho cez fóliu,prípadne si pomáham mrazničkou,aby cesto zatuhlo..na pár sekúnd stačí..
Pečieme na 165 stupňov najskôr 15 minút..vyberieme,necháme päť minút vychladnúť,opatrne dáme obruč dole a potrieme dookola a zvnútra rozšľahaným vajcom,alebo len žĺtkom s vodou..vložíme zase do rúry a necháme piecť ďalších 10 minút..
Cesto ostane jednak dlhšie chrumkavé a jednak peknú farbu a lesk bude mať☺️
Deň vopred si prichystáme aj kokosový krém:
100 g smotany privedieme spolu s 18 g kokosu k varu,stiahneme z pece a necháme 10 minút “lúhovať”..medzitým si namočíme 1,5 plátku želatíny do studenej vody a nadrobno nasekáme 110 g bielej čokolády(kuvertúry).Smotanu vytlačíme cez sitko do hrnca a dolejeme ju čerstvou do 90 g váhy.Znovu privedieme k varu,stiahneme a vmiešame nabobtnanú želatínu.Hneď vylejeme na čokoládu,počkáme zo dve minútky a vymiešame dohladka,potom ešte premixujeme tyčovým mixérom.Prilejeme 120 g studenej smotany a 30 g limoncella(alebo kokosového likéru,či rumu)-všetko ešte premixujeme,navrch položíme fóliu a dáme do druhého dňa do chladničky.Musí vychladnúť aspoň na 4-6 stupňov.
Citrónový gél:50 g citr.šťavy a 50 g vody privedieme k varu a vmiešame 40 g cukru zmiešaného s 2 g agaru.Povaríme minútku,odstavíme a pridáme nastrúhanú kôru z použitých citrónov.Necháme stuhnúť a premixujeme do gélu.
Kokosový daquoise:25 g kokosu,25 g mletých blanš.mandlí,40 g prášk.cukru zmiešame dokopy..2 bielka(60g) spolu s 20 g cukru vyšľaháme do hustého snehu,opatrne vmiešame kokosovú zmes a natrieme na papier na pečenie do kruhu.Pečieme na 180 stupňov cca 15 minút.
Po vychladnutí vykrojíme kruh pasujúci do tartu.
Lemon curd👉🏼 https://mezula.sk/lemon-curd-%f0%9f%8d%8b/
Stavba:Na spodok natrieme vrstvu citr.gélu,na to položíme daquoise,a natrieme naň lemon curd zarovno s krajom tartu..necháme v chladničke zatuhnúť..krém vyšľaháme dotuha ako šľahačku-pozor,neprešľahajte ho..dajte ho do ozdobeného vrecka a nastriekajte navrch..ja som dala do rýh ešte zvyšný citr.gél..Ozdobte buď kokosovými lupienkami,alebo plátkami citróna..ja som cez sitko ešte posypala strúh.kokosom a ozdobila ručne robenými kokosmi🥥🥥🥥
Recept je zmesou asi piatich mnou upravených receptov☺️
😘😘😘