Toto univerzálne cesto na tarty používam veľmi často,možno len občas vymením druh orechov-podľa toho k čomu.”Čisté” cesto môžete použiť na upečenie keksíkov,ako podložku pod mousse torty alebo vykrojené ako ozdôbky navrch.
Dôležité je cesto stále chladiť aby sa s ním dobre pracovalo.Ja vaľkám medzi potravinárskymi fóliami alebo papierom na pečenie a zakaždým vložím do chladničky či mrazničky na pár minút stuhnúť.
Aj keď je už finálne vo forme,predsa len ho nechajte v chladničke aspoň polhodinku vytuhnúť a hneď vkladajte do horúcej rúry.
Ak z neho pečieme tarty,odporúča sa počas pečenia sňať z cesta formu (vyberte z rúry a zo 5 minút počkajte,opatrne zložte z predpečeného cesta obruč) a natrieť boky a spodok tartu “pozlátkom” -až tak sa cesto dopečie. Upečené cesto bude mať nielenže krásnu zlatú farbu,ale cesto spevnie a vydrží dlhšie náporom “vlhkosti” z plnky.
Cesto do tartov vyvaľkajte natenko,hrubé sa dosť blbo “žuje”..slúži len ako tenká doplňujúca škrupinka☺️
Najviac sa mi osvedčili perforované obruče-vyvaľkané cesto k nim jemne pritlačte.…
Ak potrebujete kakaové cesto,vymeňte 30 g múky za kakaový prášok a pridajte +5 g vajca.
Recept pochádza od Aureliena Cohena.