Cesto na tarty a tartaletky

Toto univerzálne cesto na tarty používam veľmi často,možno len občas vymením druh orechov-podľa toho k čomu.”Čisté” cesto môžete použiť na upečenie keksíkov,ako podložku pod mousse torty alebo vykrojené ako ozdôbky navrch.

Dôležité je cesto stále chladiť aby sa s ním dobre pracovalo.Ja vaľkám medzi potravinárskymi fóliami alebo papierom na pečenie a zakaždým vložím do chladničky či mrazničky na pár minút stuhnúť.

Aj keď je už finálne vo forme,predsa len ho nechajte v chladničke aspoň polhodinku vytuhnúť a hneď vkladajte do horúcej rúry.

Ak z neho pečieme tarty,odporúča sa počas pečenia sňať z cesta formu (vyberte z rúry a zo 5 minút počkajte,opatrne zložte z predpečeného cesta obruč) a natrieť boky a spodok tartu “pozlátkom” -až tak sa cesto dopečie. Upečené cesto bude mať nielenže krásnu zlatú farbu,ale cesto spevnie a vydrží dlhšie náporom “vlhkosti” z plnky.

Cesto do tartov vyvaľkajte natenko,hrubé sa dosť blbo “žuje”..slúži len ako tenká doplňujúca škrupinka☺️

Najviac sa mi osvedčili perforované obruče-vyvaľkané cesto k nim jemne pritlačte.…

Ak potrebujete kakaové cesto,vymeňte 30 g múky za kakaový prášok a pridajte +5 g vajca.

Recept pochádza od Aureliena Cohena.

 

Všetky sypké suroviny preosejte,pridajte studené maslo a prstami všetko premiešajte a “rozmrvte”.Nakoniec zmes spojte vajcom,ucapkajte na placku a zabaľte do fólie.V chladničke nechajte hoc aj cez noc stuhnúť.

Vo forme na tarte (cca 20 cm) pečte pri 160 stupňoch 15 minút,vyberte,stiahnite opatrne obruč a natrite pozlátkom a nechajte dopiecť dozlata ďalších 15 minút.

Zvyšné cesto Vám dobre zabalené vydrží v mrazničke aspoň mesiac☺️

Suroviny

90 gpráškového cukru
30 gmletých blanšírovaných mandlí(pistácií,lieskovcov,vlašských orechov)
250 ghladkej múky špeciál(Weizen 550)
štipkasoli
120 gstudeného masla na kocky
55 gcelého vajca prešľahaného vidličkou
Pozlátko:
1žĺtko
1 člsmotany

Podobné recepty