Baba au Gin a grepový kaviár

Baba au Gin🤩
Plnené marinovaným ružovým grepom,s grepovým kaviárom a ružovým ginom😍😍😍
Koláčik pre dospelých,svieži,horkastý-vlastný výmysel:nikde som to v tejto podobe ešte nevidela😙😍
..potrebovala som sa v týchto dňoch 🫠 umelecky “vyžiť”..a tu je výsledok🤩
Obyčajne tento zákusok poznať bod menom Baba au rhum:cukrovým sirupom,rumom a koreninami nasiaknutá “brioška”,či už so šľahačkou,alebo bez..
Výborné na predprípravu,briošky si môžete prichystať aj 1-3 dni dopredu..sirup takisto a v deň podávania už len vykúpete v sirupe,vyšľaháte šľahačku a máte hotovo😊
Použila som silikónovú “savarin” formu s dierkou v strede,ale ak máte cylindrické formičky,či núdzne hoc muffin formičky,použite ich.
Recept je na 6 šťavnatých kúskov,spotrebovala som len jeden veľký ružový grep😌

Cesto:
V mlieku rozpustite cukor a droždie.Mixérom hákmi na kysnuté cesto vmiešajte preosiatu múku so soľou a vajcia,ku koncu maslo.Cesto je riedke,hneď ho dajte do vrecka a naplňte maslom vymastené formičky.Nechajte zdvojnásobniť objem a pečte cca 20 minút pri 180 stupňoch.
Po upečení nechajte chvíľu stáť a vyberte z formičiek.
Sirup:
Všetko povarte zo 5 minút,nechajte vychladnúť a ponorte do zmesi filetky z polovice grepu.
Dajte na noc alebo pár hodín do chladu.
Grepový kaviár:
Olej vylejte do plochej širšej misky a nechajte hodinku-dve v mrazničke.Šťavu zvarte s citr.šťavou,cukrom a keď zovrie,zamiešajte agar.Nechajte minútku povariť za stáleho miešania a preceďte.Zmes natiahnite do kvapkátka a kvapkajte do studeného oleja.Stuhnuté guličky opatrne preceďte a prepláchnite v studenej vode.Dajte na papierový obrúsok a presypte do misky,uchovávajte v chlade.
V deň servírovania vyberte filetky zo sirupu,sirup preceďte,prilejte doň 0,5 dl ginu a vložte briošky nasiaknuť.
Podľa toho kedy ste ich piekli,marinujte ich kratšie alebo dlhšie..hlavne musia byť
dobre napité.Kľudne v rozpätí 20-40 minút.Opatrne ich vyberte na podnos.Pre lesk ich potrite marhuľovým lekvárom(zriedený s vodou a zohriaty).
Vyšľahajte 250 ml šľahačky a oslaďte prášk.cukrom podľa chuti.
Filetky nakrájajte na menšie kúsky,položte do stredu briošky a nastriekajte na ňu ozdobným vreckom šľahačku.
Navrch posypte grepovým kaviárom a ak máte pipetky na extra porciu ginu,natiahnite ich a zapichnite do strany briošky🤪
PS:kaviár a pipetky nemusia byť..ak máte chuť,šuchnite jednoducho do sirupu ginu viac a vrch ozdobte trebárs marinovanými filetkami.
..použila som Malfy Gin😗

Suroviny

Cesto:
45 gvlažného mlieka
10 gcukru
5 gdroždia
štipkasoli
95 gvajca (takmer 2 veľkosti M)
125 ghladkej múky špeciál (Weizen 550)
35 grozpusteného a vychladnutého masla
Na finálne potretie:trochu zriedeného,precedeného a zahriateho marhuľového lekváru
Sirup:
125 gcukru
500 mlvody
10 ksborievky
3 cm kúsokzázvoru
mletávanilka
umytá a orezanášupa z 1/2 ružového grepu
1 PLcitrónovej šťavy
filetkyz 1/2 grepu
dobrý poldecákkvalitného ginu (napr.Malfy Gin)
Grepový kaviár:
100 mlgrepovej šťavy
šprccitrónovej šťavy
1-2 ČLcukru
1 gramagar agar
1 Lľadovo vychladeného neutrálneho oleja (slnečnicový)
Extra:kvapkátko či striekačka
Na dokončenie:vyšľahaná osladená šľahačka

Podobné recepty