Galette des Rois 👑

Galette des Rois-Trojkráľová galetka👑
Sú na tomto svete tradície,ktoré považujem za mimoriadne milé🙏🏼
K ním patrí aj táto francúzska trojkráľová,tak sme si ju tohto roku spravili doma.
Táto galetka sa pečie,aby pod strechou ostala spravodlivosť po celý rok,skrýva sa do nej
“fève”-malá figúrka,či peniažtek:kto ho nájde pri jedení,dostane na hlavu papierovú korunku a cíti sa celý deň ako kráľ🤴🏻.
Koláč sa vo Francúzsku predáva od Nového roku do 15.januára všade,spolu s jednou korunkou pre “vyvoleného”🤩
A čo je na tom najlepšie:je to absolútna rýchlovka,akej v patisserii hádam ani niet🥳
Do základnej plnky si dajte podľa chuti,čo Vás len napadne:na konci v PS Vám pár nápadov napíšem🤩

Všetky suroviny na plnku vymiešajte dohladka.Z lístkového cesta vykrojte 2 kruhy(podľa formy na pečenie)-ja som vykrojila o priemere 20 cm-vystačila som si s jedným balením cesta.Plnky je dosť až do priemeru 25 cm-ak by Vás bolo doma viac😊
Jeden kruh položte na papier na pečenie,plnku navrstvite trochu do kopca,zatrite do hladka,nechajte asi 2 cm okraj voľný.Ten potrite vodou.
Na plnku položte vyčistený peniaz alebo figúrku a zakryte trošku ponaťahovaným druhým kruhom.Okraj zatlačte prstami dookola,môžte ozdobne orezať(radielkom trebárs).
Žĺtko rozrieďte lyžičkou smotany a celý koláčik ponatierajte.Nechajte chvíľu prischnúť a môžte špicom noža naznačiť ozdobne nejaký vzor.Párkrát cesto vo vzore prepichnite nožíkom,aby mala kadiaľ vyjsť para.
Pečte na 200 stupňoch asi 25 minút.Ak chcete,pred poslednými 10 minútami pečenia koláč vytiahnite,jemne pocukrite prášk.cukrom a nechajte dopiecť-cukor skaramelizuje a vytvorí ešte krajší lesk✨
Galetku kľudne papajte ešte teplú,nemusíte čakať do úplného vychladnutia😍
PS:ja som do plnky nastrúhala citr.kôru a na cesto pod plnku natrela trochu citr.marmelády.
Použiť môžete miesto rumu napr.brandy,amaretto čo nejaký iný likér(len nie smotanový)
Ozvláštniť plnku môžete aj hrsťou sekaného sušeného ovocia či maku alebo strúhanou pomarančovou kôrou-pod plnku potrite marmeládou podľa chuti.Alebo do nej pridajte kúsky čokolády-fantázii sa medze nekladú✨
PS 2:zo zvyšného lístkového cesta si spravte krekry na chrumkanie:potrite ostatným žĺtkom,osoľte a posypte makom,sezamom či strúhaným syrom.Upečte dozlata.

Suroviny

1-2 šúľkylístkového cesta (hotové)
1 žĺtko a trošku smotanyna potretie
Plnka:
125 gblanšírovaných mletých mandlí
125 gpráškového cukru
100 gmäkkého masla
1vajce
2 PLrumu alebo amaretta
Podľa chutimarmeládu
Extra:keramická figúrka alebo vyčistený peniažtek

Podobné recepty