Pistáciové choux s černicovým🖤

Pistáciové choux 2v1 s černicovým 🖤🤤🤤🤤😍😍

Ľahučké,chrumkavé,so sviežim prekvapením v strede🤩
Dezertík na nedeľu🙌🏼

Pistáciová šľahačka(deň dopredu):250 g šľ.smotany,90 g bielej čokolády,40 g pistáciovej Slowtelly(pistác.pasty),štipka soli,poprípade zelené potr.farbivo.
Čokoládu nasekáme nadrobno,pridáme k nej pist.pastu a štipku soli.Šľahačku privedieme k varu a zalejeme ňou čokoládu.Chvíľu počkajte a premixujte tyčovým mixérom,prípadne trošku prifarbite.Dajte navrch fóliu a odložte na noc do chladničky,mala by vychladnúť na 4 stupne.
Černicové confi:150 g černíc,20 g cukru.Černice rozmixujte,pretrite cez sitko a dajte s cukrom približne 5 minút zvariť na polovicu.Malo by to mať trochu “lekvárovú” konzistenciu.Dajte vychladnúť.
Craquelin:25 g mäkkého masla,30 g trstin.cukru,30 g hladkej múky..zmiešať a medzi dvoma papiermi na pečenie vyvaľkať na 1-2 mm hrúbku.Uložte do mrazničky.
Choux:65 g mlieka s vodou(pol na pol),30 g masla,1/2 čl cukru,štipku soli-to všetko priveďte k varu,odstavte so sporáka a prisypte naraz 35 g preosiatej hladkej múky.Zmes spojte varechou,dajte opäť na sporák a “odpaľujte” asi minútu.
Preložte do misy a na trikrát prišľahajte jedno rozmiešané vajce veľkosti L( izbovej teploty)-áno-do horúceho cesta😉.Zakaždým dobre prešľahať.Cesto preložte do vrecka s hladkou okrúhlou špičkou a na papier na pečenie(silik.podložku) nastriekajte 5 kôpok veľkosti 5 cm a 5 kôpok s priemerom 2 cm.(Tak aby menšie kôpky boli na kraji pri dvierkach).
Guličky potrite žĺtkom rozmiešaným s pár kvapkami vody.
Z mrazničky vyberte craquelin a vykrojte 5 cm kruhy,ktoré položíte na väčšie kôpky.
Vložte do rúry vyhriatej na 220 stupňov a hneď ju stiahnite na 180.Pečte asi 18 minút,vyberte rýchlo malé choux a tie veľké nechajte ešte cca 10-12 minút dopiecť.
Po vychladnutí veľkým opatrne zúbkovaným nožom odrežeme “dekel”😄
Malé tenkou špičkou zospodu naplňte černicovým confi.
Pistáciovú šľahačku vyšľahajte dotuha-pozor neprešľahať-v jedom momente je tuhá😃
Preložte ju do vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekajte dookola do väčšieho choux.Do stredu vložte černicovú guličku a vrch ozdobte ešte šľahačkou.Trochu strieknite aj na “dekel” a ozdobte černicou.
Vyšlo mi päť kúskov,ale hneď mi bolo jasné,že je to pramálo😩-lebo je to absolúútna fantázia🤩🤩🤩
Všetko okrem cesta viete pripraviť pohodlne deň dopredu🙌🏼
Inšpirácia od la paticcese.                  

Suroviny

Šľahačka:
250 gsmotany na šľahanie
90 gbielej čokolády
40 gpistáciovej pasty(Slowtella napr.)
štipkasoli
poprípadezelené potr.farbivo
Černicové confi:
150 gčerníc
20 gcukru
šprccitr.šťavy
Craquelin:
25 gmäkkého masla
30 gtrstinového cukru
30 ghladkej múky
Choux:
65 gmlieko s vodou(pol na pol)
30 gmasla
1/2 ČLcukru
štipkasoli
35 ghladkej múky
1vajce veľkosti L
na potretiežĺtko

Podobné recepty