Cesto. https://mezula.sk/cesto-na-tarty-a-tartaletky/ (ako obvykle?),len miesto mandlí dajte mleté lieskovce.Zvyšné cesto zamrazte,alebo narobte keksíky.Vychladené cesto v obruči predpečte 15 minút pri 170 stupňoch,potom rozotrite frangipane a pečte ďalších 15 minút.Ja som mala 22 cm obruč.
Frangipane(pečený krém):50 g mäkkého masla,50 g cukru,50 g opražených lieskovcov,1 vajce veľkosti M,1 PL brandy.Maslo vyšľaháme s cukrom,pridáme vajce a prešľaháme,vmiešame oriešky a brandy.Rozotrieme na predpečený korpus a dopečieme.
Figová marmeláda:ja som mala cca 360 g fíg,tie som nakrájala na drobné kocečky,zasypala som 180 g želírovacieho cukru (2:1) a nechala pár minút variť.Pridala som 1-2 PL citr.šťavy na vyváženie sladkosti a nakoniec som šuchla dobrú lyžicu brandy-neskutočná je?-dala horúce do pohárikov.
Namelaka krém(od Varlhona)-treba robiť deň dopredu:3 plátky želatíny,370 g bielej čokolády(33-35%),200 g plnot.mlieka,400 g smotany na šlahanie.
Želatínu necháme napučať ,zatiaľ si nad vodným kúpeľom roztopíme čokoládu na jemnú teplotu.Mlieko privedieme k varu,chvíľu počkáme,zamiešame vyžmýkanú želatínu a na dvakrát prilejeme k čokoláde,zakaždým dobre vymiešame.Zoberte ponorný mixér a do zmesi prilievajte studenú smotanu,zároveň mixujte,ale tak aby ste nezamiešali vzduch.Keď je zmes homogénna,vylejte ju do misky,prekryte vrch fóliou a dajte do chladničky na celú noc stuhnúť.Potom dajte do vrecka a tart ozdobte.Krému je teda dosť,stačila by aj polovica?ale je famózny,rozpúšťa sa na jazyku?Zvyšok môžte dať do pohárikov?Tarte ozdobte podľa gusta?,ja som plátky fíg potrela priesvitnou želatínou???
Na upečený a vychladnutý tarte som natrela figovú marmeládu a na to krém.Nechala schladiť a voilá??
Všetko si viete pripraviť dopredu,v deň servírovania už len “poskladajte”.
?????