Viedenské kaiserky.

Viedenské,ručne stáčané žemličky☺️

Ak ich chcete čerstvé na raňajky,zamiešajte si rozkvas okolo obeda predošlý deň.Večer ich vytvarujte a hviezdičkou nadol zakryté uložte na noc do chladničky.Ráno už len pečiete🤩

Vyskúšajte tieto domáce žemličky bez É-čok,vytvorené vlastnými rukami♥️

Zmiešajte suroviny na rozkvas,zakryte a nechajte  kvasiť cca 7-8 hodín.

Potom rozpustite vo vlažnom mlieku droždie;múku a soľ preosejte,pridajte ostatné prísady a rozkvas a niekoľko minút mieste na hladučké cesto.Nechajte zakryté dve hodiny vykysnúť.

Potom si rozvážte na 14-15 rovnakých častí,vyšúľajte guličky,na 10 minút ich ešte nechajte podkysnúť.Guličky roztlačte na placky a ako je ukázané vo videu,zatočte ich okolo palca☺️.Vrch žemličiek poprášte múkou a uložte ich hviezdičkou nadol na plech vyložený papierom na pečenie.Zakryte a nechajte hodinku dokysnúť.

Vyhrejte si rúru na 230 stupňov,spolu so staršou nádobou na spodku rúry,alebo starým plechom:nalejeme tam totiž vodu na zaparenie-ak máte parnú rúru,vtedy tento krok odpadáva☺️.

Vykysnuté žemličky otočte naspäť hore hlavou,postriekajte ich vodou a vložte do horúcej rúry.Do nádoby vylejte rýchlo hrnček studenej vody a rúru zatvorte.Pečte z parou 5 minút,potom nádobu vyberte a dopečte žemličky ďaľších 10-12 minút.Teda ich celkovo pečte 15-17 minút.

Vybraté okamžite postriekajte vodou,dodá im lesk.

Nechajte vychladnúť a vychutnávajte s čím chcete😚
Videonávod👉🏼IMG_0092

Suroviny

Rozkvas:
80 ghladkej múky špeciál (Weizen 550)
80 gvody
1 ČLkvásku alebo gulička droždia o veľkosti hrášku
Ďalej do cesta:
170 mlvody
50 mlmlieka
10 gmäkkého masla
10 gsoli
8-10 gčerstvého droždia
1 ČLtekutého medu
420 ghladkej múky špeciál (Weizen 550)
Na postriekaniea záparu voda

Podobné recepty