Svätodušné kysnuté holúbky🕊️

Voľakedy sa pekávalo hlavne k sviatkom a blížiace sa Turíce taktiež nie sú výnimkou..nech sa páči,na Zostúpenie Ducha svätého jemné mäkučké briošky v podobe holúbkov.Pekávali sa najmä v kláštoroch-mníšky sú vraj fantastične kuchárky🙏🏼🤩

Briošky sú najlepšie čerstvé ako každé kysnuté pečivko,ale aj na druhý deň sú ešte mňamózne.Ak by ste ich chceli na raňajky,kľudne šupnite zakrytý plech s nachystanými holúbkami na noc do chladničky-v tom prípade ale trochu znížte množstvo droždia v ceste.

Na sviatočné raňajky s masielkom a dobrým džemom sú 🤤🤤🤤

Z množstva mlieka odoberieme približne 100 ml a z množstva cukru tak za jednu čajovú lyžičku.Jemne prihrejte v kastróliku a nadrobte droždie.Zamiešajte a nechajte kvások vyjsť.

Ostatné sypké suroviny preosejte-pridajte k nim kvások,vajcia,mäkké maslo a kôru a vymieste hladké cesto.
Nechajte ho zdvojnásobiť.Cesto potom rozdeľte na 8 častí,vyšúľajte asi 30 cm dlhý šúľok a ten “zauzlite”.Z jedného konca vytvarujte hlavičku so zobáčikom a z oboch strán vtlačte hrozienka-druhý koniec trochu sploštite a nožom alebo nožnicami nastrihnite,aby vzniklo akoby “perie”.(kuk nižšie)

Holúbky položte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte dobre podkysnúť.

Potrite žĺtkom rozmiešaným s troškou smotany a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov-tak na 20 minút.Ak by už boli moc tmavé,prekryte ich alobalom a ešte zo 5 minút dopečte.🕊️

 

 

Suroviny

200 mlmlieka
2vajcia
80 gcukru
štipkasoli
80 gmäkkého masla
25-30 gčerstvého droždia
500 ghladkej múky špeciál (Weizen 550)
nastrúhaná kôra z 1/2biocitróna
pár hrozienokna “oči”
Na potretie:žĺtko s trochou smotany

Podobné recepty