Obazda a praclíky🥨

Obazda a praclíky-keďže sme už zase ostali bez Oktoberfestu 🍻🥨🍺🥨
Nevadí,kus bavorskej kultúry si spravíme doma😉🤷🏼‍♀️😍
Praclíky ste už určite niekde zachytili,Nemci na nich odchovajú deti 🤣 a jedia sa prakticky vždy a všade(asi ako na Slovensku rožky🤣)
O Obazde ste možno ešte nepočuli,je to však tradičná syrová nátierka ku pivu,na olovrant,k večeri,na festoch-prosto v Bavorsku na ňu naďabíte všade..poriadny Brotzeit bez Obazdy ani neexistuje..
Meno Obazda je dokonca chránené a pripravená je raz-dva💫

Obazda:
Camembert,maslo a krémový syr roztlačte vidličkou na tanieriku,pridajte ostatné prísady,osoľte podľa chuti..ak chcete Obazdu redšiu,pomaly prilejte ešte trochu piva.
Mala by sa zjesť čo najčerstvejšia😋
Praclíky:
Udali sa výborne,vďaka podielu ražnej múky sú vnútri makučké🤤

Zamiešajte múku a 15 g masla a mieste aspoň 5 minút na hladké cesto,ktoré sa nelepí.
Nechajte hodinu kysnúť.
Z cesta odvážte 9 rovnakých častí,vytvorte buchtičky a tie nechajte polhodinku zakryté podkysnúť..
Potom ich stlačte a vyšulkajte dlhý šúlok,ten na koncoch stenčite..zatočte dvakrát a vytvarujte praclíček.
Poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte polhodinku podkysnúť.
Medzitým si pripravte domáci lúh..
Priveďte liter vody k varu,stiahnite,prisypte 50 g sódy bikarbóny(pozor šumí),dajte opäť zovrieť a hneď namáčajte praclíky-pomôžte si dierkovanou varechou,otočte ich v lúhu,nechajte ich tam chvíľu plávať..vyberte varechou,nechajte odkvapkať,hrubšiu stranu narežte a hneď posypte hrubozrnnou soľou..
Praclíky šuchnite do vyhriatej rúry (220 stupňov,horný-dolný ohrev) a pečte 17-20 minút🥨🥨🥨
A už len vychutnávajte🤤🤤🤤-a nalejte si pivka k tomu🍻
Prost!!!🍻🍻🍻

Suroviny

Obazda:
120 gCamembertu (okrojeného od plesne)
15 gmasla
30 gkrémového syra (Philadelphia)
1/2 malejcibuľky nadrobnučko
1/2 ČLsladkej papriky
1 PLpiva
Na dochuteniesoľ,čierne korenie a celá rasca
Praclíky:
425 ghladkej múky (Weizen 405)
75 gražnej chlebovej múky (Roggen 997)
12 gsoli
265 gvlažnej vody
1/2 ČLcukru
1/4 kockydroždia,kto má tak 1 ČL kvásku k tomu
15 gmasla
Lúh:
1 lvody
50 gsódy bicarbóny
hrubozrnnásoľ

Podobné recepty