Lúhované sezamové venčeky

Chrumkavé sezamové venčeky?(kváskové/drožďové) s domácim lúhom?
Keďže som sa nedostala k pekárenskému lúhu,ktorý sa používa v Nemecku napr.na praclíky,spravila som si ho sama a efekt bol takmer ten istý??‍♀️?
Sezamové krúžky som objavila kedysi dávno v časopise a konečne som ich vyskúšala?
Ja som robila kváskovú verziu,ale kľudne si spravte aj s minimom droždia- a dlhším zrením cesta☺️

Predcesto:

Všetko premiešajte večer a prikryte,nechajte cca 12 hodín stáť (podľa sily kvásku).Keď je cesto prebublinkované pridajte 210 g mlieka,20 g mäkkého masla,360 g špeciál 00 múky,10 g soli a vymieste hladké cesto.
Nechajte ho zakryté zrieť 2 hodiny,po hodine cesto preložte(stlačte a vypustite bubliny)..rozdeľte na 8 kúskov(vyjde Vám to na cca 100 g kúsky)..bochníčky nechajte ešte 15 minút postáť a vyvaľkajte ich na pás,ktorý pozdĺžne preložíte napoly..pásik potom zakrúcajte ako handru pri žmýkaní a vytvorte krúžok,konce spojte dokopy..prikryté nechajte zdvojnásobiť objem,poslednú hodinku kvasenia odokryte,aby krúžky pred kúpeľom oschli.
Lúh:
Vodu nechajte zovrieť,prisypte sódu(pozor,silno bulboce?),nechajte ešte raz zovrieť,vypnite a hoďte prvý krúžok..kúpajte ho asi 30-45 sekúnd,otočte v polovici.Vyberte dierkovanou naberačkou a nechajte zvyšnú tekutinu odsať na papierovom obrúsku..z obrúska opatrne preklopte zasa na naberačku a odtiaľ na plech vystlaný papierom na pečenie..posypte sezamom.Takto vykúpajte všetky venčeky.
Pečte pri 220 stupňoch do hneda..18-20 minút asi..
A už len masielko,alebo dajaká fajná nátierka k tomu?????

Suroviny

Rozkvas:
100 gcelozrnnej pšeničnej múky
100 gmlieka
1 PLkvásku/alebo guľôčka droždia
Cesto:
210 gmlieka
20 gmäkkého masla
360 gšpeciál 00 múky(Weizen 550)
10 gsoli
Lúh:
1 lvody
50 gsódy bikarbóny
Na posypaniesezam

Podobné recepty