Z množstva mlieka odoberieme približne 100 ml a z množstva cukru tak za jednu čajovú lyžičku.Jemne prihrejte v kastróliku a nadrobte droždie.Zamiešajte a nechajte kvások vyjsť.
Ostatné sypké suroviny preosejte-pridajte k nim kvások,vajcia,mäkké maslo a kôru a vymieste hladké cesto.
Nechajte ho zdvojnásobiť.Cesto potom rozdeľte na 8 častí,vyšúľajte asi 30 cm dlhý šúľok a ten “zauzlite”.Z jedného konca vytvarujte hlavičku so zobáčikom a z oboch strán vtlačte hrozienka-druhý koniec trochu sploštite a nožom alebo nožnicami nastrihnite,aby vzniklo akoby “perie”.(kuk nižšie)Holúbky položte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte dobre podkysnúť.
Potrite žĺtkom rozmiešaným s troškou smotany a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov-tak na 20 minút.Ak by už boli moc tmavé,prekryte ich alobalom a ešte zo 5 minút dopečte.🕊️