Rozkvas:150 g ražnej chlebovej múky,150 g vody,1PL kvásku(gulička droždia)-cez noc,10-12 hodín nechať vykvasiť.
60g starého chleba(aj kromka môže byť)pomlieť a zaliať 175 ml vriacej vody,prikryť a nechať vychladnúť..
50-90 g suš.sliviek(podľa chuti,ja som dala skoro 90 g)som namočila na hoďku do vody-to robte len v prípade,že máte tvrdé sušené slivky,mäkké pridajte rovno do cesta.75g vlašs.orechov som takisto namočila,potom zliala vodu a nakrájala..
Autolýza:180 g hladkej /hladkej špaldovej múky a 170 g vody(asi 2 hoďky)..
Cesto:rozkvas,starý namočený chlieb,múčnu kašu spolu s 300 g pšeničnej chlebovej múky vymiesiť,nechala som ešte pol hodinku autolyzovať..cesto je dosť tuhé,ale povolí..potom vmiešame 15 g soli,1 čl chlebového korenia(ja som v mažiari rozdrvila trochu rasce,feniklu a koriander),pridala ešte zo 3 lyžice vody aby bolo cesto voľnejšie..
A nakoniec len jemne vmiesila slivky a orechy..2 hodiny kvasiť,prekladať,dať do ošatky(ja som nechala celu noc v chladničke,ráno som piekla)..
Vyšli mi dva menšie bochníky-alebo spravte jeden veľký peceň..
Piekla som zo záparou 10 minút na 270,potom bez zápary na 200 stupňov asi 30-35 minút..veľa zdaru????