Rozkvas:150 g ražnej chlebovej múky,150 g vody,1PL kvásku (gulička droždia)-cez noc,10-12 hodín nechať vykvasiť.
60g starého chleba (aj kromka môže byť) pomlieť a zaliať 175 ml vriacej vody,prikryť a nechať vychladnúť..
50-90 g suš.sliviek (podľa chuti,ja som dala skoro 90 g) som namočila na hoďku do vody-to robte len v prípade,že máte tvrdé sušené slivky,mäkké pridajte rovno do cesta.75 g vlašs.orechov som takisto namočila,potom zliala vodu a nakrájala..
Autolýza:180 g hladkej /hladkej špaldovej múky a 170 g vody (asi 2 hoďky)..
Cesto:rozkvas,starý namočený chlieb,múčnu kašu spolu s 300 g pšeničnej chlebovej múky vymiesiť,nechala som ešte pol hodinku autolyzovať..cesto je dosť tuhé,ale povolí..potom vmiešame 15 g soli,1 čl chlebového korenia (ja som v mažiari rozdrvila trochu rasce,feniklu a koriander),pridala ešte zo 3 lyžice vody aby bolo cesto voľnejšie..
A nakoniec len jemne vmiesila slivky a orechy..2 hodiny kvasiť,prekladať,dať do ošatky (ja som nechala celu noc v chladničke,ráno som piekla)..
Vyšli mi dva menšie bochníky-alebo spravte jeden veľký peceň..
Piekla som zo záparou 10 minút na 270,potom bez zápary na 200 stupňov asi 30-35 minút..veľa zdaru 🙌🏼