Vychladnuté a najemno nastrúhané zemiaky si pripravíme na dosku..posypeme práškom do pečiva,soľou,nastrúhame muškátový oriešok a namelieme čierne korenie.
V hrnci si mlieko a maslo priveďte k varu,nasypte naraz 100 g hladkej múky a silikónovou varechou dobre premiešajte (akoby roztlačte zmes a pritom ju odpaľujte-to trvá cca 30-60 sekúnd).Keď sa cesto zjednotí a pekne sa odpaľuje od dna hrnca,odstavte a nechajte zo 3 minútky podchladnúť.Metličkou ako Vám pôjde postupne primiešajte jedno vajce za druhým a žĺtky.
Zmes pridajte k zemiakom a skúste čo najlepšie premiesiť..ja viem..lepí sa to jak šľak..Dáko to kartou na cesto dajte dokopy a umyte si ruky.Pridajte zvyšných 50 g múky a premieste ešte raz..Už to až taká katastrofa nebude☺️
Ďalšiu múku pridávajte už len na podsypanie hotových guličiek.Cesto si rozdeľte na polovicu, polovice na štyri časti a nasekajte z nich malé kúsky-oni dosť napuchnú kvôli prášku do pečiva, radšej ich robte drobné..kúsky našúľajte na guličky a uložte ich na pomúčenú dosku.Zľahka ich zvrchu pomúčte a medzitým si dajte do veľkého hrnca zovrieť dobre osolenú vodu.Vidličkou si na gnocchi naznačte pásiky s pritom ich jemne sploštite-to je na celej robote najkrajšie😁- “namočte” ju zospodku občas do múky.
Vriacu vodu stiahnite na jemné prebublávanie a gnocchi opatrne kartou nahádžte do vody.Varte 8-10 minút podľa veľkosti, po chvílu zľahka premiešajte aby sa náhodou neprilepili na dno.Do sitka ich preložte dierkovanou varechou a opláchnite studenou vodou.
Použite omáčku akú len chcete-gurmánsky zážitok je garantovaný😍
PS: toto si môžete samozrejme pripraviť dopredu, hotové a vychladnuté gnocchi trebárs po jednom zamrazte a zosypte dokopy, ohrejte ich potom ako knedlík na ružici. Čerstvé Vám v chladničke vydržia aj týždeň.