Obláčikové gnocchi ☁️

Nebudem Vám klamať…

Na týchto ňokoch sa narobíte ako vadní-ALE!!Čo viem na 100 % garantovať je, že lepšie v živote jesť nebudete, prisahám jak tu sedím✌🏼!

Áno, lepia sa, áno je z toho bordel, áno, pôjde Vám to na nervy..no nakoniec by ste ich najradšej pohltali len tak za čerstva bez ničoho😮‍💨🤤🤤🤤

Sú nafufňané, v strede ľahko špongiovité, fantastické aj “holé”.

Nájdite si čas ich vyskúšať-dajte si slúchadlá, pustite fajný podcast a môžete začať 😌

Mne sa zvýšili žĺtky z pečenia,takže nebolo o čom..a či už si ich len tak hodíte do omáčky, bazalkového pesta, pesta z medvedieho cesnaku alebo opečiete na šalviovom masle a posypete parmezánom či pecorinom-je to topka proste🫠

Hen tipy na pesto alebo paradajkovú omáčku:

https://mezula.sk/batatove-gnocchipesto-z-rucoly-a-vlasskych-orechov/

https://mezula.sk/bleskove-mamma-rosa-gnocchi-z-ricotty%f0%9f%87%ae%f0%9f%87%b9/

Vychladnuté a najemno nastrúhané zemiaky si pripravíme na dosku..posypeme práškom do pečiva,soľou,nastrúhame muškátový oriešok a namelieme čierne korenie.

V hrnci si mlieko a maslo priveďte k varu,nasypte naraz 100 g hladkej múky a silikónovou varechou dobre premiešajte (akoby roztlačte zmes a pritom ju odpaľujte-to trvá cca 30-60 sekúnd).Keď sa cesto zjednotí a pekne sa odpaľuje od dna hrnca,odstavte a nechajte zo 3 minútky podchladnúť.Metličkou ako Vám pôjde postupne primiešajte jedno vajce za druhým a žĺtky.

Zmes pridajte k zemiakom a skúste čo najlepšie premiesiť..ja viem..lepí sa to jak šľak..Dáko to kartou na cesto dajte dokopy a umyte si ruky.Pridajte zvyšných 50 g múky a premieste ešte raz..Už to až taká katastrofa nebude☺️

Ďalšiu múku pridávajte už len na podsypanie hotových guličiek.Cesto si rozdeľte na polovicu, polovice na štyri časti a nasekajte z nich malé kúsky-oni dosť napuchnú kvôli prášku do pečiva, radšej ich robte drobné..kúsky našúľajte na guličky a uložte ich na pomúčenú dosku.Zľahka ich zvrchu pomúčte a medzitým si dajte do veľkého hrnca zovrieť dobre osolenú vodu.Vidličkou si na gnocchi naznačte pásiky s pritom ich jemne sploštite-to je na celej robote najkrajšie😁- “namočte” ju zospodku občas do múky.

Vriacu vodu stiahnite na jemné prebublávanie a gnocchi opatrne kartou nahádžte do vody.Varte 8-10 minút podľa veľkosti, po chvílu zľahka premiešajte aby sa náhodou neprilepili na dno.Do sitka ich preložte dierkovanou varechou a opláchnite studenou vodou.

Použite omáčku akú len chcete-gurmánsky zážitok je garantovaný😍

PS: toto si môžete samozrejme pripraviť dopredu, hotové a vychladnuté gnocchi trebárs po jednom zamrazte a zosypte dokopy, ohrejte ich potom ako knedlík na ružici. Čerstvé Vám v chladničke vydržia aj týždeň.

 

 

 

Suroviny

300 g- 310 guvarených a ošúpaných múčnatých zemiakov
2 kopistejšie člsoli
na hrot nožaprášku do pečiva
nastrúhanýmuškátový oriešok a čierne korenie
Odpaľované cesto:
50 gmasla
8 PLmlieka
100 ghladkej múky
3žĺtky
2celé vajcia
Na dokončenie:
50 ghladkej múky+múka na podsypanie

Podobné recepty