Lussekatter:
125 g mlieka,30 g cukru a medzi prsty šafránu(cca 0.1 g) zohrejte pod bod varu,miešajte..odstavte z pece,zakryte a nechajte polhodinku postáť.
Pridajte 10 g droždia a nechajte ho rozpustiť.
Do misy preosejte 300 g hl.múky špeciál so štipkou soli.Pridajte šafránové mlieko,40 g dobrého bieleho jogurtu,1 žĺtok a 30 g mäkkého masla.
Rukami mieste pár minút na hladké cesto-príde Vám možno tuhé,ale nakoniec bude ako obláčik.Nechajte vo fóliou zakrytej mise vykysnúť 2 hodinky,po hodine v miske premieste.
Po vykysnutí rozdeľte cesto na 6 bochníčkov(cca 90 g),tie ešte nechajte pod miskou 15 minút oddychovať.
Z bochníčkov vyšúľajte dlhé šúlky,tenšie na koncoch a zrolujte ich do esíčka.Uložte na plech,prekryte fóliou a nechajte ešte aspoň hodinu podkysnúť..u mňa bolo teplo a už boli fest veľké,ak máte chladnejšie,nechajte ich ešte aspoň polhodinku podkysnúť.
Rúru si ale dopredu vyhrejte na 200 stupňov,spolu so staršou nádobou na zaparenie na spodku.
Žĺtok rozmiešajte s lyžičkou vody a popotierajte nakysnuté esíčka.Do stredu špirálky jemne vtlačte hrozienko.
Vložte do rúry a do nádoby vylejte za pohár vody,rýchlo zatvorte.Pečte s parou 2 minúty,potom nádobu vyberte.
Dopečieme ešte 10-12 minút.A..idem si teda chystať na večer metlu 🧹 🤫🤣