Lussekatter??

Lussekatter?
Dnes zájdeme do Švédska ??..toto tradičné žlté pečivko so šafránom sa tam pečie na Luciu,13-ho decembra,na sviatok svetla a teda som dátumovo vedľa jak tá jedľa?..ALE!Keďže na Slovensku sa na Luciu zvykli zbiehať strigy(a keď
si na ne cez medzierku na stolčeku pozrel,možno si medzi nimi aj vlastnú ženu videl?)-je to presne ako dnešnú noc,takzvanú Walpurgisnacht v Nemecku,kde sa tiež oslavujú čary,zaklínadlá a zlietajú sa strigy??‍♀️-ČIŽE som to dala do kráásneho súvisu,že???‍♀️???
Tieto ľahunké nadýchané buchtičky každopádne vyskúšajte,dnes som robila z droždia☺️

Lussekatter:
125 g mlieka,30 g cukru a medzi prsty šafránu(cca 0.1 g) zohrejte pod bod varu,miešajte..odstavte z pece,zakryte a nechajte polhodinku postáť.
Pridajte 10 g droždia a nechajte ho rozpustiť.
Do misy preosejte 300 g hl.múky špeciál so štipkou soli.Pridajte šafránové mlieko,40 g dobrého bieleho jogurtu,1 žĺtok a 30 g mäkkého masla.
Rukami mieste pár minút na hladké cesto-príde Vám možno tuhé,ale nakoniec bude ako obláčik.Nechajte vo fóliou zakrytej mise vykysnúť 2 hodinky,po hodine v miske premieste.
Po vykysnutí rozdeľte cesto na 6 bochníčkov(cca 90 g),tie ešte nechajte pod miskou 15 minút oddychovať.
Z bochníčkov vyšúľajte dlhé šúlky,tenšie na koncoch a zrolujte ich do esíčka.Uložte na plech,prekryte fóliou a nechajte ešte aspoň hodinu podkysnúť..u mňa bolo teplo a už boli fest veľké,ak máte chladnejšie,nechajte ich ešte aspoň polhodinku podkysnúť.
Rúru si ale dopredu vyhrejte na 200 stupňov,spolu so staršou nádobou na zaparenie na spodku.
Žĺtok rozmiešajte s lyžičkou vody a popotierajte nakysnuté esíčka.Do stredu špirálky jemne vtlačte hrozienko.
Vložte do rúry a do nádoby vylejte za pohár vody,rýchlo zatvorte.Pečte s parou 2 minúty,potom nádobu vyberte.
Dopečieme ešte 10-12 minút.

A..idem si teda chystať na večer metlu ? ??

Suroviny

125 gmlieka
30 gcukru
pár nitiekšafránu
10 gdroždia
300 ghladkej múky špeciál 00 extra(Weizen 550)
štipkasoli
40 gbieleho gréckeho jogurtu
1žĺtok
30 gmäkkého masla
Na potretiežĺtko a lyžička vody
zopárhrozienok

Podobné recepty