☺️500 g bielej špargle ošúpeme a skrátime aspoň o dva centimetre..špargľu zatiaľ zabaľte do vlhkej papierovej utierky,šupky a odrezky použijeme na fond..zalejte ich asi litrom vody,osoľte,pridajte cukor,citrónovú šťavu a za lyžičku masla a nevchajte jemne prebublávať asi 10-15 minút..prelejte zmes sitko,nechajte zovrieť a do fondu vložte variť špargľu,povarte asi 10 minút,mala by byť na “hryz”,nie úplne rozfľafotaná?
Špargľu vyberte,fond preceďte..
Jednu väčšiu šalotku,strúčik cesnaku nadrobno popražte na masle,zasypte hrnčekom risotto ryže,trochu popražte a zalejte bielym vínom(1-1,5 dl)-nechajte vyvariť..a postupne,naberačkou prilievajte fond,premiešajte,počkajte kým sa vstrebe..na miernej teplote,opakujte kým ryža nie je uvarená,takisto by mala mať v strede trochu hryz(nie moc!)-prosto tak akurát ??
Konzistenčne by malo byť risotto redšie,aj keď mne to na fotke moc nevidno?
Nakoniec do risotta zamiešajte zo dve hrste strúhaného parmezánu a kocku masla,premiešajte,okoštujte-poprípade dosoľte,nezabudnite na mleté čierne korenie..a už len vmiešajte nakrájanú špargľu..
Gremolata:pár lístkov hladkolistej petržlenovej vňate nasekajte nadrobno,k tomu pridajte orajbanú kôru z asi pol citróna a-ja som mala macadamiové orechy poruke-tak som nakrájala tie..kľudne môžte dať vlašské,alebo len trochu parmezánu..premiešať a posypať tým na tanieri risotto-hneď sa budete cítiť ako v Taliansku ???
Navrch som ešte dala na olivovom oleji opečenú zelenú špargľu a hoblinky parmezánu?