Špargľové risotto s gremolatou.

A zas tá špargľa-spravte si-ako risotto😊
Moje bolo posypané gremolatou s macadamiových orechov💫(môj výmysel)😄

☺️500 g bielej špargle ošúpeme a skrátime aspoň o dva centimetre..špargľu zatiaľ zabaľte do vlhkej papierovej utierky,šupky a odrezky použijeme na fond..zalejte ich asi litrom vody,osoľte,pridajte cukor,citrónovú šťavu a za lyžičku masla a nevchajte jemne prebublávať asi 10-15 minút..prelejte zmes sitko,nechajte zovrieť a do fondu vložte variť špargľu,povarte asi 10 minút,mala by byť na “hryz”,nie úplne rozfľafotaná😄
Špargľu vyberte,fond preceďte..
Jednu väčšiu šalotku,strúčik cesnaku nadrobno popražte na masle,zasypte hrnčekom risotto ryže,trochu popražte a zalejte bielym vínom(1-1,5 dl)-nechajte vyvariť..a postupne,naberačkou prilievajte fond,premiešajte,počkajte kým sa vstrebe..na miernej teplote,opakujte kým ryža nie je uvarená,takisto by mala mať v strede trochu hryz(nie moc!)-prosto tak akurát 😁😁
Konzistenčne by malo byť risotto redšie,aj keď mne to na fotke moc nevidno😄
Nakoniec do risotta zamiešajte zo dve hrste strúhaného parmezánu a kocku masla,premiešajte,okoštujte-poprípade dosoľte,nezabudnite na mleté čierne korenie..a už len vmiešajte nakrájanú špargľu..
Gremolata:pár lístkov hladkolistej petržlenovej vňate nasekajte nadrobno,k tomu pridajte orajbanú kôru z asi pol citróna a-ja som mala macadamiové orechy poruke-tak som nakrájala tie..kľudne môžte dať vlašské,alebo len trochu parmezánu..premiešať a posypať tým na tanieri risotto-hneď sa budete cítiť ako v Taliansku 🇮🇹😄
Navrch som ešte dala na olivovom oleji opečenú zelenú špargľu a hoblinky parmezánu😋

Suroviny

500 gbielej špargle
hrnčekrisotto ryže(guľatozrnnej)
1-1,5 dlbieleho suchého vína
kusparmezánu
trochumasla
1+1šalotka+strúčik cesnaku
1 ksbiocitrón
po troškesoli a čierneho korenia,cukru
Gremolata:
hrsťčerstvej petržlenovej vňati
zopármacadamiových,či vlašškých orechov
kôruz biocitróna
trochuparmezánu

Podobné recepty