Na 6-7 porcií potrebujeme:
1+ kg bravčového pliecka alebo stehna.
Marináda:2 PL barbecue omáčky,2 PL soli,1 PL červenej papriky,2 PL medu,2 PL sójovej omáčky,1 PL trstinového cukru,2 nastrúhané strúčiky cesnaku,čierne korenie-všetko zmiešajte,natrite na mäso-vložte ale do misy,lebo všetko pustí šťavu.Zakryte fóliou a vložte do chladničky na 12-24 hodín.
Potom vyberte z chladničky,nakrájajte jednu mrkvu,cibuľu a kúsok zeleru nahrubo,vložte spolu s mäsom do pekáča,zakryte alobalom a pečte cca 4 hodiny pri 160 stupňoch.Občas prelejte výpekom.
Hotové mäso vyberte,natrhajte vidličkou a dochuťte dobrými pár lyžicami barbecue omáčky+trochou výpeku pre šťavnatosť.Udržiavajte teplé.
Ražná placka:najskôr si spravte kvások večer pred podávaním.
Predcesto:125 g ražnej chlebovej múky,150 g vody+buď 1 PL kvásku alebo štipka čerstvého droždia o veľkosti hrášku.
Nechajte cez noc vykvasiť.
Ráno pridajte k cestíčku 75 g ražnej chlebovej múky,250 g hladkej múky špeciál,225 g vody a väčšiu štipku droždia.
Premiešajte,nechajte 20 minút autolyzovať a pridajte 9 g soli+1 PL olivového oleja.
Cesto dobre vymieste,nechajte vykysnúť,rozdeľte na 6-7 bochníčkov,tie si položte s rozostupom na papier na pečenie a mierne ich roztlačte,posypte si múkou.Cesto je vďaka raži lepkavejšie,bude sa Vám s ním takto lepšie manipulovať.Roztlačené placky ešte nechajte dobre podkysnúť.
Zatiaľ si nechajte vyhriať rúru buď s kameňom,alebo v nechajte rozhorúčiť plech na 220 stupňov.Placôčky tenko potrite olivovým olejom.
Papier s plackami uložte na horúci kameň/plech a pečte 20 minút.
Finále:horúce placky potrite lyžicou kyslej smotany,poobkladajte šťavnatým mäskom a navrch posypte bylinkami či cibuľkou-môžte ešte pokvapkať barbecue omáčkou.
A už len haaaaaaam????(Mäsko si viete zohriať na peci,hotové placky si viete zabalené v alobale prehriať aj na druhý deň-budú ako čerstvé!✨)
Tip na barbecue omáčku:https://mezula.sk/rebarbecue-omacka-z-rebarbory-a-rebierka/
Neďakujte?