Marhuľovo-levanduľová mousse torta💫

Krakelovaná mirror tortička-marhuľová mousse,levanduľová šľahačka,chrumkavá vrstva a brownie..naspodku je keksík potretý marhuľovým lekvárom 🤩🙌🏼🥰
Trošku zložitejší,ale stojí za to🤩
Použila som Universo formu od Silikomart😌

Najskôr teda brownie(Ludwigs):40 g 70% čokolády,65 g masla,70-80 g cukru,1 vajce,35 g hl.múky.
Čokoládu rozpustíme s maslom pri miernej teplote,vajce s cukrom vyšľaháme do penista,pridáme rozpustenú čokoládu a zamiešame preosiatu múku.Vylejeme do okrúhlej 18 cm formy a pečieme pri 180 stupňoch 12 minút.Necháme vychladnúť.
Chrumkavá vrstva:30 g bielej čokolády,oriešok masla,10 g trstinového cukru,50 g svetlého mandľového masla(Slowtella,DM),25 g jemných trubičiek bez plnky a čokolády,príp.zmrzlinové oplátky.
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli,primiešame ostatné suroviny a nakoniec podrvené trubičky.Natrieme na vychladnutý brownie.Odložíme do chladničky.
Levanduľová šľahačka:160 g smotany na šľ.,2 čl medu,1-2 čl levanduľových kvetov,1 plátok želatíny,orajbaná kôra z polky bio citróna.
Želatínu namočíme v studenej vode,smotanu s ostatnými prísadami privedieme k varu,odstavíme a necháme 5 minút lúhovať.Precedíme cez sitko,zamiešame vytlačenú želatínu..kto chce,môže trošku fialovo prifarbiť.Smotanu vylejeme do 18 cm formy vyloženú fóliou a dáme zamraziť.
Marhuľová mousse:300 g marhuľ.pyré(rozmixované marhule),30 g cukru,4 a pol plátka želatíny,50 g mascarpone,10 g cukru,200 g smotany na šl.
Želatínu dáme nabobtnať..pyré a 30 g cukru privedieme k varu,odstavíme,zamiešame želatínu.V druhej miske vymiešame dohladka mascarpone s 10 g cukru a vmiešame pyré.Keď vychladne na cca 30 stupňov,zamiešame vyšľahanú šlahačku,najskôr tretinu a tak zvyšok.
Asi dve tretiny vylejeme do silikónovej formy a dáme do mrazničky na pár minút “zatiahnuť”..položíme zamrznutý levanduľový disk,zalejeme zvyšnou mousse a položíme naň brownie chrumkavou vrstvou dole.Trochu zatlačíme aby mousse vyšla až k okraju,prekryjeme a dáme zamraziť.
Mirror poleva:6 plátkov želatíny,150 g glukózy,150 g cukru,150 g bielej čokolády,100 g Salka,potr.farba,75 g vody.
Želatínu namočíme..Cukor,vodu,glukózu privedieme k varu a odstavíme,pridáme Salko,zamiešame želatínu a pridáme nasekanú bielu čokoládu..chvíľu počkáme,vymiešame dohladka,kým nebude vidno hrčky od čokolády.Pridáme farbu,ja som zvolila marhuľový tón.Zmes premixujeme tyčovým mixérom,ale snažte sa nezapracovať vzduch.Prelejte cez sitko a nechajte buď za občasného miešania vychladnúť na cca 40 stupňov(v pôvodnom recepte bolo 35,no prišlo mi to už moc husté,liala som pri 40 a dobre bolo),alebo zakryte fóliou a nechajte pozvoľna vychladnúť.Možte ju aj urobiť dopredu,zakryť povrch fóliou a odložiť na noc do chladničky,potom vo vodnom kúpeli zohriať na požadovanú teplotu-prípadne premixovať,aby hrčky zmizli.
A teraz:pripravte si kakao,preosejte ho,sitko položte na tanierik a kakao si prichystajte do sitka.
Tortu vyberte z mrazničky a formy s položte na mriežku,pod ktorou je tanier.
Mirrorku správnej teploty vylejte na tortu dookola,všade rovnomerne..počkajte 2-3 sekundy a posypte ju celú kakaom..ako ešte poleva stečie,kakao potrhá a vytvorí sa tento efekt..a už len preložte do chladničky,aby sa mousse “odmrazila”.
Podľa mňa už netreba nejako špeci zdobiť,je to samo osebe efektné.
Viem si predstaviť,že pod kakaom by sa krásne vynímala žiarivá žltá,alebo červená😍
Poskúšajte😉
Naspodok som použila tenký kruh zo zvyšného cesta z tartaletiek,ale nemusí byť.
Inšpirácia:(Lubbe)

Suroviny

Brownie:
40 g70% čokolády
65 gmasla
70 gcukru
35 ghladkej múky
1vajce
Chrumkavá vrstva:
30 gbielej čokolády
ďobikmasla
10 gtrstinového cukru
50 gmandľového masla
25 gjemných trubičiek(prípadne zmrzl.oplátok)
Levanduľová šľahačka:
160 gsmotany na šľahanie
2 ČLmedu
1-2 ČLsušenej levandule
1 plátokželatíny
orajbaná kôraz 1/2 biocitróna
Marhuľová mousse:
300 gmarhuľového pyré(rozmixované marhule)
50 gmascarpone
30 g+10 gcukru
4 a polplátku želatíny
200 gsmotany na šľahanie
Mirrorka:
6 plátkovželatíny
150 gglukózy
150 gcukru
150 gbielej čokolády
100 gSalka
75 gvody
troškuoranžovej potr.farby
na dokončeniekakao

Podobné recepty