Jahodovo-bazové tartaletky🍓

Jahodové tartaletky s mandľovým frangipane,krémom s bazovými kvetmi a jahodovou mousse,jahodová zrkadlovka,mikrovlnkový mach na ozdobu🤩
🍓
🍓
🍓
Chlapci a dievčatá,dva týždne som rozmýšľala,či tu tieto tortičky dať,alebo nie…príprava zaberie dosť času a je výsledkom mojej najnovšej úchylky-silikónových foriem na pečenie/mrazenie😄🤷🏼‍♀️už mám obmedzené možnosti skladovania..ale nakoniec sa miestečko predsa len nájde😁😁😁
Ak formy nemáte,nezúfajte..jednotlivé komponenty môžte kľudne použiť inak-napríklad ako celý tarte,alebo do pohárikov ako mousse(to robievam bežne ak sa niečo zvýši..
Zrejme takéto lakôtky budete u mňa vídavať častejšie😍
Z cesta na tartaletky si zvyšok vždy odložím zabalený vo fólii do mrazničky,viete z toho hneď vykúzliť keksíky🙌🏼

Tak začnem:
Cesto na tartaletky(Pate Sucree,Cohen):
90 g preosiateho prášk.cukru,30 g blanš.mletých mandlí,250 g hl.múky 00,120 g studeného masla,štipka soli,55 g prešľahaného vajca..
Suché prísady premiešajte a preosejte do misy,pridajte studené maslo a zmes prstami rozdrobte alebo v robote miešajte,až kým nedostaneme “pieskovitú zmes”..pridajte vajce a všetko rýchlo premieste,nie dlho,len aby sa zmes pekne prepojila..cesto zabaľte do fólie,roztľapkajte na placku a nechajte aspoň 2 hodiny schladiť(kľudne aj cez noc)..
Ja toto cesto vaľkám medzi fóliou,alebo papierom na pečenie..je mäkké,pomáhajte si chladničkou/mrazničkou na rýchle schladenie..do tartových formičiek/formy je najlepšie najskôr vyrezať úzky pásik,ktorým dookola obložíme obruč,jemne po obvode pritlačíme,zbytok odrežeme..a vložíme do stredu kruh,spodný okraje jemne popritláčame dokopy,aby nevytiekla plnka,vrch ostrým nožom zarovnáme s formou..takto pripravené formy nechajme v chladničke chladiť pokiaľ sa dá,zabráni to prílišnému “zošuchnutiu” cesta počas pečenia..
Frangipane:
Je to mandľový “krém”,ktorý sa pečie,pasuje pod asi všetky druhý ovocia,zabráni “premočeniu” tartaletky,inak sa dá obmeniť pistáciami alebo inými orechmi..
70 g mletých mandlí,70 g cukru,70 g mäkkého masla,lyžica amaretta,1 vajce veľkosti L-všetko zmiešať dokopy,naliať na pripravené cesto vo forme(tak asi do tretiny)a piecť 15-20 minút pri 180 stupňoch..vybrať z foriem a na mriežke nechať vychladnúť..
Bazový krém:
100 g mascarpone,85 g bazového sirupu,1a 1/2 plátku želatíny,60 g smotany,15 g prašk.cukru..
Želatínu nechajte napučať v studenej vode (10 minút),sirup zohrejte( nie variť!cca 60-70 stupňov)rozmiešajte v ňom želatínu,dohladka vymiešajte s mascarpone,medzitým vymiešajte šľahačku s prášk.cukrom a spojte jemne obe zmesi..krém nalejte na tartaletky,nechajte v chladničke stuhnúť..
Jahodová mousse(Lubbe):
220 jahodového pyré(premixované a prepasírované jahody),30 g cukru,1-2 PL citr.šťavy,3 plátky želatíny,120 g bielej nasekanej čokolády,150 smotany na šľ.
Želatínu dáme napučať..pyré,citr.šťavu a cukor zohrejeme,necháme v ňom rozpustiť želatínu,vmiešame bielu čokoládu,zamiešame a necháme chvíľu postáť..potom premixujeme tyčovým mixérom dohladka a keď zmes vychladne na 30 stupňov,vmiešame vyšľahanú šľahačku..zmesou naplňte formičky(v tomto prípade môžte dopredu spraviť) a dajte zamraziť,keďže zrkadlovka sa leje na zamrznutý mousse..
Ak formičky nemáte,dajte mousse do pohárikov,príp.vylejte na tarte,nechajte stuhnúť v chladničke..

Ak budete robiť poháriky,dajte najskôr jahodovú mousse a tak až bazový krém,ozdobte podľa gusta..
Ak budete robiť tarte,navrch zrkadlovku netreba,jednoducho mousse ozdobte podľa fantázie..šľahačkou,jahodami,atď..
Ak to budete liať do silikónových formičiek(Silikomart),potrebujete na vrch zrkadlovku,tá sa leje na zamrznutú zmes,položí sa na tartaletku a nechá sa v chladničke roztopiť..
Jahodová zrkadlovka(Hunziker):
160 g mlieka,60 g smotany,80 g jah.pyré(prepasírované),25 g cukru,40 g glukózy(online),180 g bielej nasekanej čokolády,5 plátkov želatíny,červenú potravin.farbu.
Želatínu necháme napučať..Mlieko,smotanu,glukózu,pyré,cukor priviesť k varu(miešame),zložíme z pece s zamiešame čokoládu.Necháme roztopiť,pridáme vyžmýkanú želatínu,prifarbíme podľa gusta,premixujeme tyčovým mixérom a prelejeme cez sitko..zmes necháme vychladnúť na 28-30 stupňov(občas premiešame)..mousse vyberieme z mrazáku a z formičiek,položíme na mriežku,pod ktorou je tanier a prelejeme zrkadlovkou-tá hneď stuhne,takže nebabrať po povrchu😆
Vložte pod ňu nôž a opatrne preložte na stuhnuté tartaletky..ozdobte podľa fantasy🥳
Šak mi prsty už poodpadujú od ďobania😆
Ak máte prípadné otázky,sem s nimi😘

Suroviny

Cesto na tartaletky(Aurelien Cohen):
90 gprášk.cukru(preosiateho)
30 gmletých blanš.mandlí(tie možno zameniť za vlašské,lieskové orechy či pistácie)
250 ghladkej múky špeciál(Weizen 550)
štipkasoli
120 gstudeného masla
55 gvidličkou prešľahaného vajca
Frangipane(mandľový krém):
70 gmletých mandlí
70 gcukru
70 gmäkkého masla
1 ksväčšie vajce
1 PLamaretta
Bazový krém:
100 gmascarpone
85 gbazového sirupu
60 gsmotany na šľahanie
15 gprášk.cukru
1 a 1/2plátku želatíny
Jahodová mousse(Maren Lubbe):
220 gjahodové pyré(pretreté cez sitko)
30 gcukru
1 a 1/2 PLcitrónovej šťavy
120 gnasekanej bielej čokolady
150 gsmotany na šľahanie
3 plátkyželatíny
Jahodová zrkadlovka(Hunziker):
160 gmlieka
60 gsmotany
80 gjahodové pyré(prepasírované)
25 gcukru
40 gglukózy
180 gbielej nasekanej čokolády
5plátkov želatíny
trolinkučervenej potravinárskej farby

Podobné recepty