Všetky suroviny na plnku vymiešajte dohladka.Z lístkového cesta vykrojte 2 kruhy(podľa formy na pečenie)-ja som vykrojila o priemere 20 cm-vystačila som si s jedným balením cesta.Plnky je dosť až do priemeru 25 cm-ak by Vás bolo doma viac😊
Jeden kruh položte na papier na pečenie,plnku navrstvite trochu do kopca,zatrite do hladka,nechajte asi 2 cm okraj voľný.Ten potrite vodou.
Na plnku položte vyčistený peniaz alebo figúrku a zakryte trošku ponaťahovaným druhým kruhom.Okraj zatlačte prstami dookola,môžte ozdobne orezať(radielkom trebárs).
Žĺtko rozrieďte lyžičkou smotany a celý koláčik ponatierajte.Nechajte chvíľu prischnúť a môžte špicom noža naznačiť ozdobne nejaký vzor.Párkrát cesto vo vzore prepichnite nožíkom,aby mala kadiaľ vyjsť para.
Pečte na 200 stupňoch asi 25 minút.Ak chcete,pred poslednými 10 minútami pečenia koláč vytiahnite,jemne pocukrite prášk.cukrom a nechajte dopiecť-cukor skaramelizuje a vytvorí ešte krajší lesk✨
Galetku kľudne papajte ešte teplú,nemusíte čakať do úplného vychladnutia😍
PS:ja som do plnky nastrúhala citr.kôru a na cesto pod plnku natrela trochu citr.marmelády.
Použiť môžete miesto rumu napr.brandy,amaretto čo nejaký iný likér(len nie smotanový)
Ozvláštniť plnku môžete aj hrsťou sekaného sušeného ovocia či maku alebo strúhanou pomarančovou kôrou-pod plnku potrite marmeládou podľa chuti.Alebo do nej pridajte kúsky čokolády-fantázii sa medze nekladú✨
PS 2:zo zvyšného lístkového cesta si spravte krekry na chrumkanie:potrite ostatným žĺtkom,osoľte a posypte makom,sezamom či strúhaným syrom.Upečte dozlata.
✨