Nadrobno si nakrájajte cibuľu,cesnak,očistenú cuketu na kocky.Na troche oliváča speňte cibuľu a cesnak dosvetla,pridajte cuketu a domäkka poduste.
Do vyššej nádoby nalejte 50 ml oliváča,pridajte dve hrste parmezánu a nastrúhanú kôru z citróna.Z udusenej cukety si trochu nabok odložte a takú horúcu ju pridajte do nádoby k olivovému oleju.Z hrnca,v ktorom varíme cestoviny si odoberte cca pol naberačky,pridajte k zmesi a všetko dohladka vymixujte s dobrou štipkou soli.Dochuťte poriadne citrónovou šťavou a čiernym korením.
Zliate uvarené cestoviny (trochu vody si nechajte v hrnčeku na rozriedenie) prehoďte na panvici s celým krémom,ak by bol moc hustý,pridajte si zvýšenej vody z cestovín.Pridajte naboku odložené kocky cukety-prehrejte ešte raz a podávajte horúce s nakrájanou mozzarellou,prípadne si posypte sekanými pistáciami,či nasucho opečenými píniovými orieškami.
Na tanieri ešte môžete pokvapkať olivovým olejom ?