Omáčka:
Kosti v pekáči pečte 30-40 minút pri 220 stupňoch.V hrnci rozpustite šmalec a opečte na ňom dohneda nahrubo nakrájanú zeleninu,cesnak pridajte až na konci..vhoďte opečené kosti,bobkový list,prehoďte a zalejte pivom a vínom.
Nechajte na miernej teplote variť hodinu,sceďte,omáčku nechajte trochu zredukovať a už len dosoľte.Kto má rád hustejšiu konzistenciu,zahustite škrobom.
Nabudúce navarím z aspoň 2 kg kostí,omáčka je čistá fantázia✨🤩(a dám zamraziť).
Škvarková plnka:
Masť rozpustíme,len zohrejeme a pridáme cesnak,koreniny a nadrobno nasekané škvarky.Zmes dobre osolíme a necháme stuhnúť.Zo studenej ušúľame guličky o veľkosti cca vlašs.orecha.Mne vyšlo 21 guličiek.Odložíme do chladu.
Kapusta:
Kapustu nasekajte alebo nastrúhajte natenko,kus masla rozpustite a opečte na ňom kapustu,kým nezmäkne.Pridajte korenie,soľ a cukor a zalejte vínom.Nechajte zakryté jemne variť cca 30 minút,občas premiešajte,poprípade dosoľte.
Knedlíky:
Zemiaky pretlačte alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle,pridajte múku,semolinu,maslo,žĺtky,muškátový oriešok a dobre osoľte.
Zamieste cesto,dobre sa s ním pracuje.Rozdeľte ho podľa počtu škvarkových guličiek.
Kus cesta rozcapkajte na placičku,položte stuhnutú guľku a obaľte ju.Hotové gule položte na pomúčenú dosku.
Vodu nechajte zovrieť a dobre posoľte.
Stiahnite teplotu,voda nesmie vrieť,len jemne prebublávať.Opatrne nahádžte knedle,nechajte variť 20-25 minút.Po chvíli opatrne premiešajte.
Uvarené knedlíky položte na kapustu,prelejte ich omáčkou a posypte nasekanými škvarkami a čerstvou pažítkou..zavrite oči a-prosto si to vychutnajte 😌
Tip:do osolenej vody,v ktorej za varia knedle zamiešajte zmes 2 PL zemiakového škrobu premiešaného s trochou studenej vody.Knedle vo vode škrob akoby “obalil” a budú mať pekný povrch.
Recept je zmesou mojich poznámok z pozerania relácie a ťaháčikom z blogu Food&Co.