Zemiaky očistite a uvarte klasicky v slanej vode domäkka.Vodu zlejte a nechajte ich pár minút poriadne odpariť.
Odvážte si presne kilo,pretlačte cez lis a zasypte preosiatym škrobom,dobre posoľte,pridajte mak a trochu muškátového orieška.Všetko premieste a z cesta vyšúľajte knedlíky.
Postavte do veľkého hrnca variť dobre osolenú vodu.Keď už bude vrieť,zamiešajte tú jednu PL škrobu s trochou vody a vlejte do vody na varenie.Nastavte teplotu na jemné prebublávanie,nahádžte knedlíky a nechajte 5 minút ťahať..oni postupne vyplávajú na povrch.
Vyberte opatrne dierkovanou varechou a opláchnite pod studenou vodou.Vložte do sitka odkvapkať.
Ak ich chcete prihriať,naparte ich ako kysnuté knedlíky.
Tip 1:kačka:kačku som očistila,dookola osolila a okorenila.Nakrájala nahrubo jednu cibuľu a jednu mrkvu,dala do hlbšieho pekáča,na to položila kačku,podliala vodou a dala kačku upiecť domäkka na 180-200 stupňov.Počas pečenia občas prelejte výpekom,podlievajte buď vodou alebo vývarom.Ku koncu môžte zapnúť gril pre peknú chrumkavú kožu.
Tip 2:omáčka:výpek som preliala cez sitko,pretrela len upečenú cibuľu na “zahustenie”.Dala omáčku s jednou hviezdičkou badiánu prevariť.Ochutila som ju 3 PL slivkového lekváru,soľou a korením.Badián vyberte,keď už bude jeho chuť zreteľná.Ak máte slivkový lekvár hustý,omáčku premixujte.Viem si predstaviť aj sušené slivky namočené pár hodín v portskom a potom rozmixované.Omáčku môžte zahustiť buď kukuričným škrobom rozmiešaným vo vode,alebo z nej pozbierajte masť (tou prelejte knedlíky na tanieri-ak chcete) a na konci do nej zamixujte ľadovo vychladené kocôčky masla.
😘