Veľký špargľový špeciál

Veľký špargľový špeciál 😍
Sľúbila som,nech sa páči🤗
To,že špargľa obsahuje veľké množstvo vitamínov(E,K,A),vápnika,fosforu a kália,je málo kalorická a odvodňuje ani nebudem nejako rozpisovať.
So špargľou sme sa spoznali v Nemecku-a zaľúbili sa do seba😍😂Aj zo zvedavosti,čo je toto za zázrak -keď som totiž robila v kuchyni,šéfka kolo špargle skákala jak kolo malovaného vajca,nikto iný okrem nej sa jej nesmel dotknúť a šúpala ju výsostne len ona(chvalabohu 😆)
Skôr som chcela k jej príprave😋

Veľký špargľový špeciál 😍
Sľúbila som,nech sa páči🤗
To,že špargľa obsahuje veľké množstvo vitamínov(E,K,A),vápnika,fosforu a kália,je málo kalorická a odvodňuje ani nebudem nejako rozpisovať.
Biela špargľa:
Čerstvosť bielej špargle spoznáte podľa toho,že keď o seba pošúchate stonky-vŕzgajú,samozrejmosťou je aj lesklejšia šupka.Biela špargľa sa musí VŽDY ošúpať..z umytej odrežeme asi 2-3 cm kúsok zo spodku(je drevnatý).Špargľu začneme šúpať pod špičkou smerom nadol a dookola..dajte si na tom záležať,inak Vám ostanú na špargli vlákna.Už na to existujú aj špeciálne škrabky,zvládne to ale aj klasická.
Odrezky a konce si nechajte,takisto aj “vodu” zo špargle,ešte o nich niečo napíšem☺️
Najlahodnejšia a chuťovo najjemnejšia je na špargli špička(posledných 5-6 cm)..ja ako dobrá mater som ju nechávala deťom (niekedy 😂)V stánkoch so špargľou sa dajú kúpiť aj špice a sú samozrejme najdrahšie.
Najčastejšie sa špargľa varí vo vode,dusí na pare(šetrnejšie),alebo ju zvyknem aj šikmo nakrájať na plátky a opiecť pomaly vo woku-takto ju pridávam k ostatnej zelenine a do šalátov.
Do vody v širšom hrnci pridajte dobre soli,cukru,kocečku masla a šprc citrónovej šťavy(alebo 2 kolieska citróna)..špargľu vkladajte po zovretí a varte 10-12 minút podľa hrúbky.Či je špargľa hotová,skúste nožíkom,alebo ihlicou-len ju prekristoverany nerozvarte😱..mala by sa dať ľahko prepichnúť,ale mala by sa dať aj dobre krájať príborom..rozvarenú špargľu totiž neviete normálne prerezať😬
K takto uvarenej špargli mám ja osobne najradšej rozpražené masielko😋..inak určite poznáte holandskú omáčku(aj tie kúpne sú ok🤫,keď sa Vám ju nechce robiť😉)
Na konci Vám ponúknem recept na parmezánovú omáčku,ktorú milujem a fantastickú zálievku na špargľový šalát.
Ďalej sa k takto uvarenej špargli klasicky podávajú nové zemiačky na masle,opekané zemiaky,rezeň,steak,fajná varená,či sušená šunka,pošírované vajko alebo rybka-alebo sa z nej spraví šalát,či sa zapečie v rúre ovinutá šunkou,preliata holandskou omáčkou a zapečená obľúbeným syrom.Pridáva sa do omelety,alebo sa z nej spraví tarte,či quiche.Takisto je z nej vynikajúca polievka.
A tu sa vrátim k odrezkom a “vode” zo špargle.Keď sa špargľa uvarí,do vody vložte šupky a konce a nechajte ich polhodinku prebublávať.Preceďte.Tento fond nechajte ešte zredukovať a máte výborný základ na polievku a risotto.
Polievka:zápražku na masle zalejte trochou bieleho vína,špargľovým vývarom,dobre rozmiešajte,nechajte povariť.Prilejte smotanu a ochuťte soľou,čiernym korením,muškátovým orieškom a citr.šťavou.Na konci vložte nakrájanú špargľu.😚
Risotto:cibuľku a strúčik cesnaku dosklovita,pridať ryžu,zaliať deckom bieleho vína,nechať vyvariť a dolievať postupne špargľovým fondom.Keď je ryža na skus,pridáme kocku masla,dve hrste strúh.parmezánu a nakrájanú špargľu.Na tanieri ozdobíme sušenou šunkou☺️
Zelená špargľa:
Zelená je jednoduchšia na prípravu,tiež sa z nej odreže spodok,ale šúpe sa len spodná tretina(ak je jemná a tenučká,tak vôbec ☺️)
Varí sa 5-8 minút dochrumkava,no najčastejšie ju len pomaly opekám dookola na panvici a podávam ako prílohu k mäsku,či do šalátov.Výborná je aj obalená v trojobale(jeden z prvých receptov na mojej stránke😉)
Môžete si z nej ale pripraviť aj pesto..uvarenú zelenú špargľu rozmixujte s opečenými píniovými(či vlašskými) orieškami,parmezánom,strúčikom cesnaku a oliv.olejom ☺️-a bác ho na uvarené cestoviny😇
Alebo chrumkavá zelená špargľa a pošírované vajko,či uvarené na mäkko-a teda lejúce sa žĺtko🤤🤤🤤🤤čistá obsesia🤤
Sľúbené recepty:
Parmezánová omáčka:3 PL masla rozpustíme,pridáme lyžicu hl.múky a svetlo zapražíme.Zalejeme 0,5 dl bieleho vína a 400 ml špargľového fondu.Necháme približne na polovicu zvariť.Zamiešame 50 g strúh.parmezánu a hrsť čerstvých byliniek(pažítka,estragón napr.)-podávame k zemiakom a uvarenej bielej špargli🤤
Vinaigrette na šalát:2 šalotky dosklovita opiecť na oleji,zaliať 6 PL bieleho vínneho octu(nechajte ho trochu vyvariť)..stiahnite z pece a vmiešajte 6 PL oleja z vlašských orechov(alebo z lieskových orechov,či repkový,slnečnicový) a 1 PL javorového sirupu alebo medu.Pridajte jednu ošúpanú a na kocky nakrájanú paradajku a dve hrste nasekanej čerstvej pažítky.Takto pripravenou vinaigrette prelejte ešte teplú,napoly prerezanú bielu špargľu.Navrch môžte na kocky nakrájané varené vajko-geniálne🤤🤤🤤

Ako vidíte,so špargľou sa dá hocičo vyviesť🤩🤩🤩,budem veľmi rada,ak ju vyskúšate a zamilujete si ju❤️
Pikoška na záver:áno,ciky po špargli dosť smrdia🙊-si ale predstavte,že Vám práve vyplavila nejaký bordel z tela-a to je super,nie?😉😉😉

Suroviny

V hlavnej úlohe:ŠPARGĽA biela a zelená

Podobné recepty