Veľký špargľový špeciál

Veľký špargľový špeciál ?
Sľúbila som,nech sa páči?
To,že špargľa obsahuje veľké množstvo vitamínov(E,K,A),vápnika,fosforu a kália,je málo kalorická a odvodňuje ani nebudem nejako rozpisovať.
So špargľou sme sa spoznali v Nemecku-a zaľúbili sa do seba??Aj zo zvedavosti,čo je toto za zázrak -keď som totiž robila v kuchyni,šéfka kolo špargle skákala jak kolo malovaného vajca,nikto iný okrem nej sa jej nesmel dotknúť a šúpala ju výsostne len ona(chvalabohu ?)
Skôr som chcela k jej príprave?

Veľký špargľový špeciál ?
Sľúbila som,nech sa páči?
To,že špargľa obsahuje veľké množstvo vitamínov(E,K,A),vápnika,fosforu a kália,je málo kalorická a odvodňuje ani nebudem nejako rozpisovať.
Biela špargľa:
Čerstvosť bielej špargle spoznáte podľa toho,že keď o seba pošúchate stonky-vŕzgajú,samozrejmosťou je aj lesklejšia šupka.Biela špargľa sa musí VŽDY ošúpať..z umytej odrežeme asi 2-3 cm kúsok zo spodku(je drevnatý).Špargľu začneme šúpať pod špičkou smerom nadol a dookola..dajte si na tom záležať,inak Vám ostanú na špargli vlákna.Už na to existujú aj špeciálne škrabky,zvládne to ale aj klasická.
Odrezky a konce si nechajte,takisto aj “vodu” zo špargle,ešte o nich niečo napíšem☺️
Najlahodnejšia a chuťovo najjemnejšia je na špargli špička(posledných 5-6 cm)..ja ako dobrá mater som ju nechávala deťom (niekedy ?)V stánkoch so špargľou sa dajú kúpiť aj špice a sú samozrejme najdrahšie.
Najčastejšie sa špargľa varí vo vode,dusí na pare(šetrnejšie),alebo ju zvyknem aj šikmo nakrájať na plátky a opiecť pomaly vo woku-takto ju pridávam k ostatnej zelenine a do šalátov.
Do vody v širšom hrnci pridajte dobre soli,cukru,kocečku masla a šprc citrónovej šťavy(alebo 2 kolieska citróna)..špargľu vkladajte po zovretí a varte 10-12 minút podľa hrúbky.Či je špargľa hotová,skúste nožíkom,alebo ihlicou-len ju prekristoverany nerozvarte?..mala by sa dať ľahko prepichnúť,ale mala by sa dať aj dobre krájať príborom..rozvarenú špargľu totiž neviete normálne prerezať?
K takto uvarenej špargli mám ja osobne najradšej rozpražené masielko?..inak určite poznáte holandskú omáčku(aj tie kúpne sú ok?,keď sa Vám ju nechce robiť?)
Na konci Vám ponúknem recept na parmezánovú omáčku,ktorú milujem a fantastickú zálievku na špargľový šalát.
Ďalej sa k takto uvarenej špargli klasicky podávajú nové zemiačky na masle,opekané zemiaky,rezeň,steak,fajná varená,či sušená šunka,pošírované vajko alebo rybka-alebo sa z nej spraví šalát,či sa zapečie v rúre ovinutá šunkou,preliata holandskou omáčkou a zapečená obľúbeným syrom.Pridáva sa do omelety,alebo sa z nej spraví tarte,či quiche.Takisto je z nej vynikajúca polievka.
A tu sa vrátim k odrezkom a “vode” zo špargle.Keď sa špargľa uvarí,do vody vložte šupky a konce a nechajte ich polhodinku prebublávať.Preceďte.Tento fond nechajte ešte zredukovať a máte výborný základ na polievku a risotto.
Polievka:zápražku na masle zalejte trochou bieleho vína,špargľovým vývarom,dobre rozmiešajte,nechajte povariť.Prilejte smotanu a ochuťte soľou,čiernym korením,muškátovým orieškom a citr.šťavou.Na konci vložte nakrájanú špargľu.?
Risotto:cibuľku a strúčik cesnaku dosklovita,pridať ryžu,zaliať deckom bieleho vína,nechať vyvariť a dolievať postupne špargľovým fondom.Keď je ryža na skus,pridáme kocku masla,dve hrste strúh.parmezánu a nakrájanú špargľu.Na tanieri ozdobíme sušenou šunkou☺️
Zelená špargľa:
Zelená je jednoduchšia na prípravu,tiež sa z nej odreže spodok,ale šúpe sa len spodná tretina(ak je jemná a tenučká,tak vôbec ☺️)
Varí sa 5-8 minút dochrumkava,no najčastejšie ju len pomaly opekám dookola na panvici a podávam ako prílohu k mäsku,či do šalátov.Výborná je aj obalená v trojobale(jeden z prvých receptov na mojej stránke?)
Môžete si z nej ale pripraviť aj pesto..uvarenú zelenú špargľu rozmixujte s opečenými píniovými(či vlašskými) orieškami,parmezánom,strúčikom cesnaku a oliv.olejom ☺️-a bác ho na uvarené cestoviny?
Alebo chrumkavá zelená špargľa a pošírované vajko,či uvarené na mäkko-a teda lejúce sa žĺtko????čistá obsesia?
Sľúbené recepty:
Parmezánová omáčka:3 PL masla rozpustíme,pridáme lyžicu hl.múky a svetlo zapražíme.Zalejeme 0,5 dl bieleho vína a 400 ml špargľového fondu.Necháme približne na polovicu zvariť.Zamiešame 50 g strúh.parmezánu a hrsť čerstvých byliniek(pažítka,estragón napr.)-podávame k zemiakom a uvarenej bielej špargli?
Vinaigrette na šalát:2 šalotky dosklovita opiecť na oleji,zaliať 6 PL bieleho vínneho octu(nechajte ho trochu vyvariť)..stiahnite z pece a vmiešajte 6 PL oleja z vlašských orechov(alebo z lieskových orechov,či repkový,slnečnicový) a 1 PL javorového sirupu alebo medu.Pridajte jednu ošúpanú a na kocky nakrájanú paradajku a dve hrste nasekanej čerstvej pažítky.Takto pripravenou vinaigrette prelejte ešte teplú,napoly prerezanú bielu špargľu.Navrch môžte na kocky nakrájané varené vajko-geniálne???

Ako vidíte,so špargľou sa dá hocičo vyviesť???,budem veľmi rada,ak ju vyskúšate a zamilujete si ju❤️
Pikoška na záver:áno,ciky po špargli dosť smrdia?-si ale predstavte,že Vám práve vyplavila nejaký bordel z tela-a to je super,nie????

Suroviny

V hlavnej úlohe:ŠPARGĽA biela a zelená

Podobné recepty