Svetlá paradajková omáčka,🍆 picatta.

Picatta z baklažánu a svetlá paradajková omáčka s bazalkou..🍆🍅
Baklažán bol pre mňa dosť dlho zeleninou,nad ktorou som si len pomyslela 🤷🏼‍♀️,čo s tebou?
V skutočnosti sa dá ozaj fajne pripraviť,len treba vedieť ako,aj minulého týždňa robil drahý výborné jedlo z baklažánu,niekedy ho spíšem☺️
Parmezán je pre mňa maximálne všestranný syr..či už do omáčok,slaných jedál,šalátov,na zahustenie,dochutenie alebo nastrúhať na crostini-proste furt ho na niečo treba,v mojej kuchyni ho používam veľmi často..a čo je najlepšie,dobre zabalený vydrží v chladničke večnosť😉

Baklažán ošúpeme,nakrájame na 1 cm plátky,ktoré z oboch strán osolíme a necháme vypotiť asi 20 minút..
Medzitým si asi 5 zrelých paradajok narežeme do kríža,sparíme vriacou vodou,potom zalejeme studenou a ošúpeme..pokrájame na mesiačiky,dáme do hrnca spolu s 250 ml zeleninového vývaru(bujónu),dvoma nasekanými strúčikmi cesnaku a trochou tymiánu a privedieme k varu..len čo to zovrie,precedíme paradajky do druhého hrnca cez jemné sitko a šťavu zachytíme..
Prilejeme k nej 50 ml smotany(ja som dala ovsenú na odľahčenie) a necháme trochu zredukovať..v troške vody rozmiešame asi lyžicu kukur.škrobu a jemne omáčku zahustíme(sledujeme,nelejeme všetko naraz)zvyšok škrobu si nechajte,možno ju ešte bude treba zahustiť..
Prelejeme do vyššej nádoby,premixujeme tyčovým mixérom a pomalým prúdom zašľahávame 3-4 PL jemného oliv.oleja..omáčku prelejeme opäť do hrnca,ochutíme kajenským korením,dosolíme,pridáme medzi prsty cukru..ak je ešte treba,zahustíme zvyšným škrobom..nakrájame na kocky paradajkovú dužinu zo sitka(množstvo kto ako chce) a pridáme za hrsť nasekanej bazalky..
Plátky baklažánu ocapkáme papierovou utierkou od vypotenej vody,obalíme v múke a nakoniec v cestíčku so spomínaným parmezánom(dve vajcia a 50 g strúh.parmezánu premixované tyčovým mixérom).
Hneď vypražíme z oboch strán v horúcom oleji a necháme na papierovej utierke vsiaknuť prebytočný tuk,príp.jemne osolíme.
Uvarené cestovniny(podľa voľby-makaróny,špagety,atď.,cca 100-150g.) zmiešame s ešte raz prehriatou omáčkou a podávame s baklažánom☺️
(Lafer)

Suroviny

Omáčka:
5 kszrelých paradajok
250 mlzeleninového bujónu
vetvičkatymiánu
2strúčiky cesnaku
50 mlsmotany/vegánskej alternatívy
3-4 PLolivového oleja
trochukukuričného škrobu
na ochuteniesoľ,cukor a kajenské korenie
hrsťčerstvej bazalky
Picatta:
1 ksbaklažánu
trochuhladkej múky
50 gparmezánu
2vajcia
trochusoli
na vyprážanieolej

Podobné recepty