Sauerbraten s hrozienkami a strúhaným medovníkom

Dusené hovädzie na “kyslo” (Sauerbraten) s hrozienkami a strúhaným medovníkom☺️
Sauerbraten je v Nemecku veľmi obľúbené jedlo a každý región má svoj zaručený recept..pôvodne sa robieva z konského mäsa,ale väčšina k tomu nepríde,tak poslúži aj kravka😄
Mäso je potrebné nechať v marináde aspoň dobré dva dni,ale odporúča sa týždeň-bude jemnejšie☺️
Ja ho zvyknem robievať cez vianočný čas,keď mám napečené medovníky,ktoré omáčku zahustia.
Ako prílohu som zvolila bavorské knedle a ružičkový kel,ale klasicky ide k mäsku červená kapusta a zemiakový knedlík,to už nechám na Vás 😍

Marináda:

Tekutiny,nahrubo nakrájanú zeleninu a koreniny priveďte k varu a nechajte vychladnúť..naložte očistené mäso do marinády,občas poobracajte.
Na dusenie:

Naložte hrozienka do vína,mäso vyberte z marinády a osušte papierovou utierkou.Marinádu prelejte cez sitko.Mäso sprudka poopekajte na oleji z každej strany,zalejte marinádou a nechajte na miernej teplote dusiť zakryté cca 1,5 hodiny(občas otočte).
Udusené mäsko vyberte,zakryté udržiavajte teplé.Omáčku nechajte trochu zvariť,pridajte hrozienka,povarte ich 10 minút a zahustite najemno nastrúhaným medovníkom.Pridajte nasucho opečené mandľové lupienky.Komu je omáčka stále moc silná,kľudne rozrieďte vodou,prisoľte a nameľte trochu korenia.
Mäsko nakrájajte na plátky a nechajte ešte chvíľu v omáčke prehriať.
💋

Suroviny

1 kghovädzieho pleca
2cibule
dobrý kuspóru
3mrkvy
1 menšízeler
1/2 lčerveného vína
1/4 loctu z červeného vína
Z korenín:
2+2bobkové listy +klinčeky
5borievok
celé guličkyčierneho korenia a horčicových semien
1 ČLsoli
Na dokončenie:
100 ghrozienok
100 gčistého medovníka na zahustenie
1 dlčerveného vína
50 gmandľových lupienkov
Na dochutenie:soľ,čierne korenie,cukor

Podobné recepty