Potrebujeme:
2-3 filetky z bielej rybky(akejkoľvek),smotanu na šľahanie,soľ,harissu alebo trošku chilli na ochutenie,mčk,šprc citróna.
Filetky očistíme od kostí a stiahneme z kože..dáme do vyššej nádoby,prisolíme,šprcneme citrón,trochu chilli,mčk a prilejeme najskôr asi poldeci smotany-rozmixujeme tyčovým mixérom,ak je zmes moc hustá,prilejeme ešte smotanu.Z tejto zmesi navlhčenými rukami ušúľame guličky,ktoré vkladáme do jemne prebublávajúceho kokosového mlieka.Povaríme asi 5 minút,dierkovanou lyžicou vyberieme,zakryjeme a z mlieka,kde sa varili urobíme curry.
Ako zeleninu som zvolila brokolicu(tú rozdeľte na ružičky a predtým oblanšírujte),jarnú cibuľku a tenučkú zelenú špargľu..inak by určite zapasoval pak choi,mrkva,hrášk.struky,karfiol napr.
Vo woku som rozohriala olej,prihodila 4 cm kúsok očisteného zázvoru na plátky a chilli,pridala asi tri na kolieska nakrájané jarné cibuľky.Zaliala som mliekom z guličiek(dokopy jedna konzerva),5 minút povarila a pridala 4 čl sójovej omáčky a asi 3 čl Purple Curry.Jednu lyžičku curry si nechajte na koniec a pridajte ho do už takmer hotového jedla,farba bude krajšia.Kyselkavosť curry som vyvážila 1 PL medu.Vybrala som zázvor a pridala brokolicu a špargľu,nechala pár minút prebublať.
Nakoniec pridala ešte zvyšnú lyžičku curry,vložila guličky prehriať a hotovo.
Podávame s basmati ryžou.
Ja som ešte extra urobila pár kreviet,ale nemusí byť😋
A už len lyžicu do ruky,zašulať sa do deky a vychutnávať 🤩
PS:mne sa podarilo asi prvýkrát kúpiť nejaké thajské kokosové mlieko,ktoré bolo fajne riedke,inak večne naďabím na husté-rozrieďte si ho vo woku vodou☺️