Najskôr si pripravíme hráškové pyré..
Jednu šalotku nakrájame nadrobno,do sklovita opražíme na masle a pridáme rozmrazený hrášok,trochu podusíme a zalejeme vývarom-akurát aby bol zakrytý hrášok.Pridáme štipku sódy bikarbóny(pre zachovanie farby).Povaríme cca 5 minút,rozmixujeme tyčovým mixérom a pretrieme cez jemné sitko,zvyšné šupky vyhodíme.Ostane nám krásne zelené jemné pyré,zakryjeme ho v miske a dáme na stranu.
V hrnci rozpustíme dobrú kocku masla,osmahneme šalotku a strúčik cesnaku,pridáme ryžu,trochu podusíme a zalejeme vínom.Víno necháme vyvariť a postupne dolievame po naberačkách vývar.Varíme pomaly,občas premiešame.
Medzitým si v mlieku rozvaríme a dohladka vymiešame gorgonzolu.
Huby som opiekla na olivovom oleji z oboch strán.Kľudne môžte aj šampiňóny,alebo cez sezónu aj iné čerstvé huby.Posoľte,udržujte v teple.
Keď je už ryža na “skus”,pridajte parmezán,kocku masla a hráškové pyré.Teraz treba už len dosoliť a vykryť sladkú chuť hrášku citr.šťavou..nameľte čierne korenie a nastrúhajte trochu muškátového orieška.
Na teplé taniere dajte hotové risotto,prelejte gorgonzolou a posypte lieskovcami..položte huby a polejte ich ešte lyžičkou rozpraženého masla??
?