Fenikel v paprikovej omáčke

Fenikel zapečený v paprikovej omáčke,polenta😊
Fenikel sme pred pár rokmi “objavili” a odvtedy je u nás často hosťom😃
Tento recept je trošku náročnejší na prípravu,ale takto pripravený fenikel si určite zamilujete..ja som sa už naň strašne tešila🤩

Fenikel prekrojíme na polovice,vyrežeme hlúb,každú polovicu prekrojíme na tretiny a vložíme do pekáčika..vňaťku si odložte na ozdobu.Dve šalotky nakrájané na plátky osmahneme na oleji,pridáme tymián,rozmarín a bobkový list,prilejeme 50 ml bujónu a 2 PL balsamica.Zmesou polejeme fenikel,poriadne uzavrieme alobalom a necháme na 170 stupňov piecť cca 45 minút..
Medzitým nakrájame zvyšné šalotky na plátky,papriku na väčšie kocky a osmahneme na oleji,pridáme paradajky,prilejeme 200 ml bujónu,strúčik cesnaku,tymián,soľ a korenie a necháme variť zakryté na malej teplote.Uvarené rozmixujeme a pretrieme cez sitko,dostaneme jemnú omáčôčku🤤.
Upečený fenikel preložíme do čistého pekáčika,výpek cez sitko prilejeme k paprikovej omáčke.Ak treba,dosolíme a necháme raz prevrieť.. fenikel polejeme omáčkou,posypeme strúhaným pecorinom(môže byť aj parmezán napr.),kto chce môže dať ešte za lyžicu kapár a necháme pod grilom zapiecť pár minút do zlatohneda.
Ja som ho podávala s polentou a bol to vynikajúci nápad..ale takto môžte fenikel podávať napr.k minútkam či so zemiakovou kašou☺️

Suroviny

2 ksfeniklu
5šalotiek
50+200 mlhydinového alebo zeleninového bujónu
2 PLbalsamico octu
2 veľkéčervené papriky
200 gnakrájaných čerstvých(alebo z konzervy sekaných) paradajok
1strúčik cesnaku
40 gpecorino syra
Na dochutenie:soľ,čierne korenie,bobkový list,tymián,rozmarín,olivový olej
Podľa chutikapary

Podobné recepty