Fenikel v paprikovej omáčke

Fenikel zapečený v paprikovej omáčke,polenta?
Fenikel sme pred pár rokmi “objavili” a odvtedy je u nás často hosťom?
Tento recept je trošku náročnejší na prípravu,ale takto pripravený fenikel si určite zamilujete..ja som sa už naň strašne tešila?

Fenikel prekrojíme na polovice,vyrežeme hlúb,každú polovicu prekrojíme na tretiny a vložíme do pekáčika..vňaťku si odložte na ozdobu.Dve šalotky nakrájané na plátky osmahneme na oleji,pridáme tymián,rozmarín a bobkový list,prilejeme 50 ml bujónu a 2 PL balsamica.Zmesou polejeme fenikel,poriadne uzavrieme alobalom a necháme na 170 stupňov piecť cca 45 minút..
Medzitým nakrájame zvyšné šalotky na plátky,papriku na väčšie kocky a osmahneme na oleji,pridáme paradajky,prilejeme 200 ml bujónu,strúčik cesnaku,tymián,soľ a korenie a necháme variť zakryté na malej teplote.Uvarené rozmixujeme a pretrieme cez sitko,dostaneme jemnú omáčôčku?.
Upečený fenikel preložíme do čistého pekáčika,výpek cez sitko prilejeme k paprikovej omáčke.Ak treba,dosolíme a necháme raz prevrieť.. fenikel polejeme omáčkou,posypeme strúhaným pecorinom(môže byť aj parmezán napr.),kto chce môže dať ešte za lyžicu kapár a necháme pod grilom zapiecť pár minút do zlatohneda.
Ja som ho podávala s polentou a bol to vynikajúci nápad..ale takto môžte fenikel podávať napr.k minútkam či so zemiakovou kašou☺️

Suroviny

2 ksfeniklu
5šalotiek
50+200 mlhydinového alebo zeleninového bujónu
2 PLbalsamico octu
2 veľkéčervené papriky
200 gnakrájaných čerstvých(alebo z konzervy sekaných) paradajok
1strúčik cesnaku
40 gpecorino syra
Na dochutenie:soľ,čierne korenie,bobkový list,tymián,rozmarín,olivový olej
Podľa chutikapary

Podobné recepty