Cvikla “bourguignon”

Cvikla “bourguignon”-vegetariánska obdoba známej hovädzinky🥩
(Kto je veľmi mäsožravý,nech sa prescrolluje k originál receptu na mojej stránke☺️)
Odľahčené,plné vitamínov a tak dobré😋

Mrkvu pokrájajte na kocečky,očistenú cviklu na cca 1 cm kocky,cibuľu a cesnak nadrobno.Na rozhorúčenom oleji opečte sprudka cviklu s mrkvou,poopekajte,pridajte cibuľu s cesnakom,paradajkový pretlak a dobre osmahnite.
Pridajte med a zalejte červeným vínom.To nechajte na polovicu odpariť a prilejte vývar,vhoďte bobkové listy,tymián,osoľte a nameľte korenie a nechajte zakryté 45 minút prebublávať.
Medzitým si môžete načistiť zemiaky a spraviť si kašu.
Ku koncu varenia očistite šalotky,prekrojte ich na štvrtky,takisto ako aj šampiňóny.Z namočených húb vyžmýkajte vodu a huby pokrájajte.
Na panvici rozohrejte trochu oleja a všetko opečte dohneda.Zasypte lyžičkou cukru a nechajte skaramelizovať.Zmes pridajte do hrnca k cviklovej zmesi a chvíľku ešte nechajte povariť.
Ak by sa Vám odparilo moc tekutiny,dolejte trochou vody.
Dochuťte balsamicom,citr.šťavou,mletým korením a soľou podľa chuti,prípadne ešte čerstvým tymiánom.
Na konci varenia pridajte vychladené kocky masla,premiešajte a podávajte s krémovým pyré.
A zase lyžicu do ruky a ham!😚

Suroviny

2-3cvikle
3 veľkémrkvy
1cibuľa
3 strúčikycesnaku
1 PLmedu
250 mlsuchého červeného vína
500-600 mlzeleninového bujónu (vývaru)
2 PLparadajkového pretlaku
sušený alebo čerstvýtymián
2 bobkovélisty
Samozrejmesoľ a čierne korenie
Na dokončenie:
3šalotky
zopáršampiňónov
hrsť namočenýchsušených hríbov
1 ČLcukru
1 PLbalsamica
3 plátkystudeného masla
pár kvapiekcitróna
Podávajte sozemiakovou kašou

Podobné recepty