Marináda:1/2 lyžičky feniklu,2 klinčeky,hviezdička badiánu,3 strúčiky cesnaku,1 čl čierneho korenia-všetko nahrubo podrvte-a spolu s 400 ml Crémant(alebo iné dobré šumivé vínečko) zalejte očistené kurča(buď celé a naporcované,alebo stehienka-kto má ako rád)..zakryte a nechajte cez noc marinovať.
Na druhý deň si na plátky nakrájajte 6-7 šalotiek,kurča s marinády vyberte,osušte,osoľte a okoreňte,obaľte v múke a na panvici z každej strany dochrumkava opečte na oleji..preložte na tanier a do panvice nasypte nakrájané šalotky..opečte dosklovita,vyberte a dajte na tanier..panvicu vytrite papierovým obrúskom a nechajte v nej rozpustiť lyžicu kryšt.cukru..karamel zalejte precedenou marinádou..
Tú nechajte trochu zvariť,pridajte 400 ml slepačieho vývaru(bujónu) a 200 ml smotany..nechajte zvariť na polovicu..ochutnajte omáčku,poprípade dosoľte..vložte naspäť šalotky a kurča kožou hore a dajte dopiecť do rúry na 180 stupňov cca 45 minút.
Na konci pridajte do omáčky dusené jabĺčka-alebo ich servíruje extra.
Asi 3-4 jablká očistite,ošúpte,nakrájajte na osminky..rozohrejte na panvičke maslo a pridajte jablká,chvíľku poduste,zasypte lyžicou cukru,nechajte skaramelizovať a zalejte lyžicou jablkového octu.
Fougasse: rozkvas:150 g hl.múky špeciál,150 g vody,lyžica kvásku.
Cesto:350 g hl.múky špeciál,210 vody+rozkvas -nechajte prebehnúť autolýzu,pridajte 11 g soli.
Vymiesiť,prekladať 2 hodinky,rozdeliť na naolejovanej doske na trojo,na plechu roztiahnuť do tvaru “polkruhu” a nechať podkysnúť..pred pečením naolejovanými prstami urobte 5 pozdĺžnych dierok,pečte na 250 stupňoch asi 10 minút,potom stiahnite teplotu na 220 a dopečte do zlata.Najlepšie sú čerstvé ☺️
Samozrejme si ich môžte spraviť aj z droždia-namiesto kvásku pridajte 20 g droždia(nabobtnané vo vode).
K tejto fantastickej papanici samozrejme dopite zvyšné Crémant(keď už ovšem nepadlo za obeť😆)
Et voilá💋