Boeuf bourguignon.

Boeuf bourguignon alebo hovädzie na burgundskom víne🍷s perlovými cibuľkami🧅

Mäsko,ktoré sa varí “samo” je u nás typické na nedeľu,dobré na prípravu a na druhý deň chutí ešte lepšie☺️
Našla som pekné perličkové cibuľky,tak som ich zakomponovala..inak kľudne s normálnou cibuľou..

Mäso deň vopred nakrájajte na väčšie kusy(okolo 80 g),zalejte ho vínom a pridajte 2 vetvičky tymiánu,vetvičku rozmarínu a petrž.vňať.Nechajte cez noc zakryté marinovať v chlade.

Na druhý deň nahrubo(budeme ju potom vyberať) nakrájať mrkvu,pór a trochu zeleru. Mäso vybrať,osušiť papierovou utierkou,osoliť a prudko opiecť z každej strany na horúcom oleji..opečené mäso vybrať na stranu a opiecť na výpeku zeleninu,kým nechytí farbu..pridajte pretlak a nechajte zhnednúť..zasypajte lyžicou múky,premiešajte,nechajte osmahnúť a prilejte scedené víno z marinády spolu s fondom(vývar).Všetko dohladka vymiešajte,priveďte k varu,vložte naspäť mäso,(švihla som ešte vetvičku tymiánu) a nechajte v rúre zakryté pri 120 stupňoch asi 2,5-3 hodiny dusiť.Udusené mäso potom vyberte do misky a zakryte,zeleninu povyberajte a omáčku nechajte redukovať na peci(občas zamiešať,nech neprismudne) na požadované množstvo..medzitým rozpustite slaninku a opečte na nej očistené cibuľky,nakrájané šampiňóny a vytlačené huby( vodu z nich pridajte k omáčke)..zasypte lyžicou cukru a nechajte skaramelizovať ..slaninku s hubami a cibuľkami pridajte k omáčke a nechajte ešte 10 minút pri redukovaní povariť,aby zmäkli aj cibuľky.
Dosoľte,ochuťte mletým čiernym korením a špetkou cukru.Vložte mäsko a nechajte prehriať.
K tomu už len zemiakovú kašu.Omáčka je dobrá,silná,mäsko makučké,pochutíte si 😋😋😋🙌🏼

Suroviny

1 kghovädziny z pleca
7 dlčerveného burgundského
1 PLparadajkového pretlaku
po trochemrkvy,zeleru,póru
perlovécibuľky(alebo klasické)
400 mlhovädzí fond
10 ksšampiňónov
hrsťsušených namočených dubákov
kusprerastanej slaniny
Z byliniek:tymián,rozmarín,petrž.vňať
Na dochutenie:soľ,čierne korenie,trstinový cukor
Na zahustenie:1 PL hl.múky

Podobné recepty