Bavorský zemiakový šalát?

Bavorský zemiakový šalát?
Klasika,ktorú už možno robievate aj vy☺️..ja viem,ja viem:niet nad majonézový zemiakový šalát??-ale odložme si ho radšej na zimu?
Tento je ľahšou obmenou a v Bavorsku v podstate podávaný ku takmer každému mäsu(koleno,pečeň.syr,kurča,grilované mäso,klobásky,bôčik atď)
Bavorský by mal byť mľazgavý(schlotzig)-a niekde na Sk som čula aj výraz šmykľavý šalát ?
Ktorási Oma z tých dvoch,čo mi tu strpčovali život ? mi povedala,že zemiakový šalát sa musí predovšetkým lesknúť-lebo ak dala gazdiná málo oleja a šalát sa neleskol-znamenalo to,že je gazdiná žgrlavá(skúpa)?
..som len chcela podotknúť-môj sa leskol??‍♀️???

Celé zemiaky uvaríme do mäkka.Vodu zlejeme,chvíľku ich necháme odpariť a zahorúca ošúpeme.Nakrájame na tenké plátky a vložíme do misy.Cibuľu osmahneme do sklovita na 2 PL oleja,zalejeme octom,pridáme horčicu,dobre soli,mčk,medzi prsty cukru a zalejeme vývarom-premiešame dohladka,privedieme k varu a horúcim zalejeme ešte teplé zemiaky.Premiešame a necháme polhodinku postáť.Teplé zemiaky horúcu vinaigrette pekné vypijú a ostanú krémové-zato je aj dôležité nechať zemiaky teplé a zalievať horúcim vývarom.
Po polhodinke pridajte zvyšný olej,premiešajte,prípadne dochuťte soľou a korením.
Vmiešajte nasekaný petržlen a máte hotovo.
Obmena:niekde dávajú aj na kocky nakrájanú šalátovú uhorku,alebo opraženú slaninku-ale taký so slaninou vidno málokedy,keďže sa furt podáva k hore mäsa?
My sme mali k nemu fašírky☺️

Suroviny

1 kgzemiakov
250 mlhovädzieho alebo zeleninového bujónu (fondu)
50 mlbieleho vínneho octu
1 PLhorčice
6 PLoleja (slnečnicový,repkový)
1cibuľa nadrobno
Na dochutenie:soľ,čierne korenie,cukor a hrsť pažítky či petržlenovej vňatky

Podobné recepty