Z množstva cukru odoberte za lyžicu,rozmiešajte s jemne prihriatym mliekom
a nadrobte doň droždie.Zamiešajte a nechajte vyjsť.
Do misky preosejte múku so soľou,vajcia a žĺtky vyšľahajte so zvyšným cukrom dopenista.
Vaječnú penu,drožďové mlieko,kôru,maslo a rum pridajte k múke a vymieste hladké cesto.
Zakryte a nechajte zdvojnásobiť objem (cca 1 hodina).
Ja som cesto rozdelila na 11 ks à 88 g cca,vytvarovala pekné guľky,posadila ich na pomúčenú dosku a nechala zakryté dobre podkysnúť (3/4 h cca).
Olej v hrnci zohrejte na 170 stupňov..je to presne tá teplota,kedy sa Vám takto veľká šiška pomaly a dobre prepečie,takže si to merajte teplomerom 🙏🏼
Opatrne posaďte do oleja a pečte najskôr z jednej,potom prehoďte na druhú stranu,pekne dohneda..správne urobené šišky by mali mať svetlý prúžok dookola-pred vybratím z oleja ich ešte na pár sekúnd ponorte do horúceho oleja,aby sa aj biely pásik “zatiahol”,inak sa Vám “dokrčia”.
Nechajte ich odkvapkať na papierovom obrúsku.
Bohato ich posypte práškovým cukrom 😊
Čo sa plnky týka,vybláznite sa podľa chuti.
Cesto je jemne sladké,takže plnku môžete kľudne dobre osladenú a nešetrite ňou☝
Ja som spravila malinový pretlak ten som zvarila s trochou cukru a pektínu.Zastudena premixovala a plnila šišky.
Sú teda sviežejšie 🫠
Môžte zobrať hoc aj vanilkový či čokoládový puding,keď už moc kríza tak aj Nutellu 🥴
Alebo skúste kombo makovo-slivkovú plnku/vanilkový puding (Germknödel),či dobrý šípkový,alebo marhuľový lekvár.
V Nemecku je v pekárňach obrovský výber,plnené sú najrôznejšími plnkami aj s alkoholom,potierané polevami,močené do čokolády..
Keď takýto Krapfen zjete,odvalí Vás na týždeň,ja preto radšej domáce 🫶🏼
Cez fašiangy si ale treba aj to dopriať 🥳