Šišky Pankušky Krapfen Berliner

Krapfen,Berliner alebo jednoducho šišky,či pankušky😍-každý podľa svojho..
Pre mňa sú to v tomto prípade šišky,pankuše sú podľa mňa menšie,bez plnky,s jamkou v strede a s bielkovou penou navrchu☺️
..a chcela som mať aj ja fotku so šiškami v pekáči,s vytekajúcou plnkou🤷🏼‍♀️😍

Z množstva cukru odoberte za lyžicu,rozmiešajte s jemne prihriatym mliekom
a nadrobte doň droždie.Zamiešajte a nechajte vyjsť.
Do misky preosejte múku so soľou,vajcia a žĺtky vyšľahajte so zvyšným cukrom dopenista.
Vaječnú penu,drožďové mlieko,kôru,maslo a rum pridajte k múke a vymieste hladké cesto.
Zakryte a nechajte zdvojnásobiť objem(cca 1 hodina).
Ja som cesto rozdelila na 11 ks à 88 g cca,vytvarovala pekné guľky,posadila ich na pomúčenú dosku a nechala zakryté dobre podkysnúť (3/4 h cca).
Olej v hrnci zohrejte na 170 stupňov..je to presne tá teplota,kedy sa Vám takto veľká šiška pomaly a dobre prepečie,takže si to merajte teplomerom🙏🏼
Opatrne posaďte do oleja a pečte najskôr z jednej,potom prehoďte na druhú stranu,pekne dohneda..správne urobené šišky by mali mať svetlý prúžok dookola💁🏼‍♀️🤩
Nechajte ich odkvapkať na papierovom obrúsku.
Bohato ich posypte práškovým cukrom😙
Čo sa plnky týka,vybláznite sa podľa chuti.
Cesto je jemne sladké,takže plnku môžete kľudne dobre osladenú a nešetrite ňou☝🏼
Ja som spravila malinový pretlak ten som zvarila s trochou cukru a pektínu.Zastudena premixovala a plnila šišky.
Sú teda sviežejšie🤤
Môžte zobrať hoc aj vanilkový či čokoládový puding,keď už moc kríza tak aj Nutellu😅
Alebo skúste kombo makovo-slivkovú plnku/vanilkový puding(Germknödel),či dobrý šípkový,alebo marhuľový lekvár.
V Nemecku je v pekárňach obrovský výber,plnené sú najrôznejšími plnkami aj s alkoholom,potierané polevami,močené do čokolády..
Keď takýto Krapfen zjete,odvalí Vás na týždeň🤣🤣,ja preto radšej domáce😋
Cez fašiangy si ale treba aj to dopriať 💁🏼‍♀️🥳
😘

Suroviny

200 gmlieka
1/3 kockydroždia
60 gcukru
2vajcia
2žĺtky
50 gmäkkého masla
2 PLdobrého rumu
500 ghladkej múky
kôra z 1/2biocitróna
štipkasoli
Olejna vyprážanie
Plnky:podľa chuti:malinový pretlak,puding,nutella,šípkový či marhuľový lekvár….
Na posypaniepráškový cukor

Podobné recepty