Norimbergské perníčky a bomba varianta s vajčákom🌟

Norimbergské perníčky 💫+mega varianta s vajčákom✨
Dlho som rozmýšľala,čo tento recept napísať,nakoľko na Slovensku niet okrúhlych malých oblátok(ako hostie)..ale možno máte známe,ktoré pracujú v Rakúsku,či Nemecku,poproste ich,nech Vám ich obstarajú,stoja pár centov a vydržia večnosť☺️
Alebo poproste pána farára,nech Vám dá za hrsť neposvätených a vy mu na oplátku(🤣) prineste trochu z tých hotových.
Udržiavajú totiž perníčky šťavnaté a ľahšie sa s nimi narába.
K histórii len toľko:vymyslel ich známy pernikár,vdovec z Norimbergu,keď mu ochorela jediná dcérka a chcel jej dopriať niečo dobré a plné výnimočných surovín-zdravých orechov a korenín,ktoré “zahrievajú”☺️Dievčatko našťastie vyzdravelo a perníčky sa v tejto podobe pečú dodnes.V Nemecku ich nájdete všade,poliate buď cukrovou alebo rumovou polevou,tmavou,či mliečnou čokoládou,väčšinou o priemere 7 cm.
Ja som zvolila 5 cm priemer oblátok,prídu mi lepšie “do ruky”😄
Tradične sa robia bez múky(ak odmyslím oblátku pod nimi),alebo len s minimálnym množstvom.
Existujú aj dekadentné varianty plnené slivkovým lekvárom,Baileysom či vaječným likérom.Tú s vajčákom som doma spravila aj ja🤤🤤🤤
Vyšlo mi 39 kúskov,ak budete robiť 7 cm,zrejme to bude o polovicu menej.

Potrebujeme:
120 g vlašských orechov celých,25 g celých mandlí,160 g mletých lieskových orechov,150 g cukru,50 g citronát,50g oranžát,1 PL kandizovaného zázvoru(je fantastický,ale ak ho nenájdete,kľudne doplňte oranž.či citronátom),2 vajcia veľk.L,1 PL rumu,kôra z 1/2 citróna a 1/2 pomaranča,2-3 čl perníkového korenia(ja som pridala ešte trochu mletého klinčeka a muškát.kvetu).
Orechy nasekajte,citronát a oranžát(kand.zázvor) nechajte pár minút v mrazáku,budú sa dať lepšie posekať-skúste tak nadrobno,ako sa len dá😃.
Vajcia vyšľahajte s cukrom do bielej peny a pridajte všetky suroviny,dobre premiešajte..cítite tú vôňu už teraz?🤤🤤🤤
Cesto prikryte a nechajte cez noc odpočívať v chladničke.
Na druhý deň si rozložte oblátky na papier na pečenie s odstupom (roztečú sa),ušúľajte guľky,položte na oblátky a vložte do rúry vyhriatej na 160 stupňov na 17 minút.
Mali by zvrchu trochu chytiť farbu,ale musia ostať mäkké.
Ak pečiete 7 cm priemer,nechajte ešte tri minútky dlhšie.
Perníčky nechajte vychladnúť.
Ďalej už postupujte podľa chuti.Môžte zvoliť obyčajnú cukrovú polevu,alebo práškový cukor vymiešajte s trochou rumu a perníčky v nich zvrchu namočte,držiac ich za oblátku.Alebo ich namočte do horkej či mliečnej čokolády,či obtrite slivkovým lekvárom,nechajte primraziť a tak namočte do čokolády.
Alebo ich potrite vajčákovou(či Baileys) ganache(v strede poďte trochu do výšky),nechajte zatvrdnúť v chladničke a tak namáčajte.
A to je už čisté nebo,strop chuti,to mi teda môžte veriť😍😍😍🤤🤤🤤🤤
Ganache:roztopte 100 g bielej čokolády nad parou,zohrejte 60 g vajčáku alebo Baileys na cca 60 stupňov a zmiešajte s čokoládou.
Premixujte tyčovým mixérom a pridajte kúsok masla.Premixujte,zakryte a nechajte vychladnúť.Natrite na perníčky.
Čokoládu topím nad parou a pridávam do nej kúsok kokosového tuku.
Oblátky viete super použiť aj pod kokosové makrónky.
Dozdobte mandľami,orechami,alebo frckami čokolády-alebo ich nechajte puristické.
Vydržia Vám v chlade veľmi dlho(ak ich nepojete okamžite🤣🤭)
Fakt stoja za to🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼
…ja idem zarobiť na ďalšiu dávku🤫🥴🤷🏼‍♀️

Suroviny

Perníčky:
120 gsekaných vlašských orechov
25 gsekaných blanš.mandlí
200 gmletých lieskových orechov
150 gcukru
50 g + 50 gnasekaný oranžát a citronát
1 PLkandizovaného zázvoru (nemusí byť)
2vajcia veľkosti L
1 PLrumu
kôra z 1/2biopomaranča a biocitróna
2-3 ČLperníkového korenia
malé okrúhleoblátky na pečenie (5-7 cm)
Na dokončenie:kuk nižšie na možnosti,alebo
Ganache s vajčákom/Baileysom:
100 gbielej čokolády
60 gvajčáku/Baileys
kúsokmasla
Čokoládana namáčanie

Podobné recepty