Domino kocky

Domino kocky🤎🎄
Domáce je domáce🤩a zvládnete ich aj bez kadejakých špeci prísad😊
Mne sú tie kúpne moc presladené🤷🏼‍♀️
Jediné z čoho Vás dzigne je máčanie v čokoláde🍫ale to je vlastne stále babranica😵‍💫
Takže si domino pripravte dopredu,lebo 23.12 na to nebudete mať nerva🤣🤣
Vyšlo mi 45 kúskov+odrezky a nejaké koštovné kocečky🤤

Cesto:
Med prešľahajte s maslom,pridajte vajce,kôru a sypké preosiate suroviny.Nakoniec vmiešajte mlieko.
Cesto rovnomerne natrite na papierom vyloženú polovicu plechu(spravte si zábranu z alobalu)alebo možno máte taký malý polovičný pekáčik.Pečte 15 minút pri 170 stupňoch.Nechajte vychladnúť,zabaľte do fólie a odporúčam na niekoľko hodín zaťažiť.
Želé vrstva:430-450g lekváru-vezmite nejaký kyselkavejší:ríbezľový,čierne ríbezle,môže byť aj marhuľový-inak pridajte pár kvapiek citrón.šťavy.
Lekvár priveďte k varu a zamiešajte 4-5 nabobtnaných a vyžmýkaných plátkov želatíny.Záleží od hustoty lekváru-želé by sa malo dať dobre krájať po stuhnutí,ak teda máte riedky lekvár,radšej ešte primiešajte plátok želatíny.
Zmes vylejte na korpus,prípadne si spravte “ohrádku” z alobalu,nechajte stuhnúť.
Navrch si medzi papierom na pečenie vyvaľkajte na veľkosť korpusu marcipán(mne stačilo 200 g balenie) a položte na želé.
Všetko nechajte dobre vychladiť.
Krájanie je tiež vecou trpezlivosti😄.Kocky by mali mať veľkosť ”pralinky”:2,5 cm na 2,5 cm.
Použite pravítko,naznačte si najskôr čiarky a narežte marcipán,až tak krájajte a nôž si zakaždým pretrite dočista.
Kocky dajte do chladničky,kým si roztopíte čokoládu.
Ja odporúčam 60% alebo 70%,zrieďte ju kokosovým tukom,roztopte vo vodnom kúpeli.
Čokoláda by mala byť len jemne teplá,vložte do nej kocku,lyžicou pooblievajte a vidličkou vyberte na papier na pečenie.Ja ešte neskôr kocky popresúvam,aby nemali čoko “päty”.
Hlavne si to položte na niečo pevné,plech napríklad,aby ste s tým ľahko manipulovali na ceste do chladu.
Tip:fajnšmekri môžu korpus pokvapkať rumom.
PS:ja som mala lekvár zo skalničiek(chuťovo medzi ríbezľou a brusnicou),ktoré sme s mamou “objavili” na potulkách a mamka z nich spravila dobre želirujúci chutný lekvárik🤩.

Suroviny

Cesto:
125 gmedu
35 gmäkkého masla
1vajce
1 PLmlieka
150 gražnej chlebovej múky (Roggen 997)
1 ČLperníkového korenia
štipkasoli
1 ČLkakaa
z 1/3 citrónanastrúhaná kôra
1 kopistá ČLprášku do pečiva
Želé vrstva:
430-450 gkyselkavého lekváru (ríbezľový,čierne ríbezle-alebo aj marhuľový)
4-5 plátkovželatíny
Navrch:
cca 200 gmarcipánu
Na namáčanie:
60-70 % -náčokoláda
Na zriedenie čokoládykokosový tuk

Podobné recepty