Maritozzi🇮🇹

Maritozzi🇮🇹🤌🏼
Mne je niekedy ľúto-keď prídem do talianskej reštiky a okrem tiramisu a voľákej zmrzky nenájdeš absolútne nijaký nápaditý dezert🥱..občas človek naďabí na profiterole(ale isto nerobia sami)😔
Pritom Taliani majú neskutočné a rozmanité dezerty,koláčiky všakovaké🙏🏼
Jedným z nich je tento ľahunký koláčik zvaný maritozzo.
Vraj ich piekli chlapci svojím dievčinám a do plnky skrývali prstienok🤩Marito je taliansky manžel😊
Samozrejme,teraz ich pečú už len ženy🤷🏼‍♀️🤣
Do cesta sa zvyknú dávať píniové oriešky,hrozienka,či oranžát a citronát.Plnka je väčšinou len čerstvá vyšľahaná a osladená šľahačka,pre náročnejších Creme Diplomat.
Ja som ich poňala úplne puristicky-a je to jedna báseň🤎
Celkovo milujem koláčiky,ktoré sú ľahunké a “neodvalia” Vás po zjedení.
Z najobyčajnejších surovín vznikne takáto paráda😍😍😍
Z cesta môžete samozrejme narobiť aj guličky a narezať (nie celkom prerezať) ich ako hambáč-mne táto podlhovastejšia forma prišla ale lepšia “do huby”😁

Odoberte z cukru a rozmiešajte vo vode,pridajte droždie.
Múku so soľou preosejte,pridajte ostatné suroviny,vymieste cesto.Nechajte odpočívať 2,5 h.Potom si z cesta odvážte kúsky o hmotnosti 25 g (+-) a buď ich vytvarujte do guličiek,alebo vyvaľkajte do obdĺžnika a zrolujte ako rožky,konce zatlačte.Poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie spojom dole,zakryte fóliou a nechajte na trojnásobok podkysnúť (cca 1-1,5 h).Potrite mliekom a pečte 13 minút pri 180 stupňoch.
Vychladnuté prerežte nie celkom zúbkovaným nožíkom pozdĺžne,briošky roztvorte a naplňte dotuha vyšľahanou šľahačkou,podľa chuti osladenou.Zvrchu zotrite prstom dohladka.
Mali by sa v ten deň zjesť-ale to problém zaiste nebude😁
🤌🏼🤌🏼🤌🏼🤤🤤☁️☁️☁️

Suroviny

1vajce (veľkosť L)
55 gjemného cukru
5 gčerstvého droždia
55 gvlažnej vody
23 gmasla
20 gjemného olivového oleja
250 ghladkej múky špeciál (Weizen 550)
trochumletej vanilky alebo vanilkový struk
štipkasoli
Na potretiemlieko
Na náplňvyšľahaná osladená šľahačka

Podobné recepty