Cukrový alebo maslový koláčik -Butterkuchen🧈

Cukrový alebo maslový koláčik-Butterkuchen,Zuckerkuchen😊
V Nemecku veľmi obľúbený,jednoduchý kysnutý koláč s povtláčanými kúskami masla a sypaný cukrom.
Ideálny,kým začne dozrievať ovocie.
Že je najlepší čerstvý,to sa snáď ani nemusíme baviť☺️-ale vďaka maslu a nastrúhanému jabĺčku sa Vám z neho ani na druhý deň nebude “čkať” 🤣😋-ku kávičke ako stvorený,začnite miesiť už skoro doobeda-ak ho chcete mať rýchlejšie hotový,zvýšte podiel droždia.

Z mlieka si trochu odlejte,rozmiešajte v ňom lyžičku cukru z odmeraného množstva,mierne prihrejte a rozmiešajte v ňom droždie.Nechajte kvások vzísť a všetko dokopy zamieste na hladké cesto.Dajte na 2 hodinky podkysnúť.
Plech si natrite maslom a vysypte cukrom,roztlačte naň vykysnuté cesto a na plechu ho nechajte ešte zo dve hodinky podkysnúť.
Nakoniec si rozohrejte rúru na 220 stupňov a naspodok vložte nádobu na vyhriatie.
Do cesta povtláčajte kúsky masla a posypte ho cukrom.
Vložte do rúry,do nádoby naspodku vlejte hrnček studenej vody a rýchlo zatvorte.Pečte 5 minút,nádobu vyberte a teplotu stiahnite na 180 stupňov.Koláčik dopečte 20-25 minút.

PS:ak máte kvások,môžte za lyžicu pridať k cestu.

Suroviny

Cesto:
175 mlmlieka
1vajce
75 gmäkkého masla
50 gcukru
5 gsoli
10 gdroždia
50 gnajemno nastrúhaného jablka
475 ghladkej múky špeciál (Weizen 550)
Na dokončenie:
3 hrubšieplátky masla na kocečky
trochucukru

Podobné recepty