Maultaschen zo Švábska

Maultaschen zo Švábska🤤
Ma mrzelo už dlhšie ich vyskúšať,lebo vybrať z regála a vložiť do košíka vie každý 🤷🏼‍♀️
Ich príprava zaberie možno trochu času,ale dajú sa pripraviť dopredu a zamraziť-ako pirohy.
Vychutnať si ich v horúcom vývare totižto fakt stojí za to🫶🏼.
Inak ich môžete hotové opiecť na masle a posypať opraženou cibuľkou napríklad.
Tak skúste-trebárs ako tip do sviatočného vývaru😉

Cesto:
Múku preosejte so soľou na dosku,pridajte vajcia a vymieste hladké cesto,prípadne si po troške prilejte vodu,aby bolo cesto vláčne ale pevné.Potrite ho dookola olejom a zabaľte do fólie odpočinúť aspoň na pol hodiny.Cesto povolí a lepšie sa s ním bude pracovať.
Plnka:
Pečivo si nakrájajte na kocky a zalejte smotanou,aby sa rozmočilo.
Cibuľku nadrobno si opečte dosklovita,špenát nasekajte a vyžmýkajte.
Všetko dobre premiešajte,najlepšie 🙌🏼,petržlenu tak za hrsť,poriadne dochuťte soľou,čiernym korením a čo by určite malo byť cítiť-muškátový oriešok.
Cesto si rozdeľte na tri časti a vyvaľkajte na tenulilinko,povyťahujte na tri širšie pásy.Plnku si rozdeľte na trojo.Pláty si dobre podmúčte (dobrá rada nad zlato).Kraje cesta orežte dorovna (povyťahujte dorovna).Plnku natrite na dve tretiny cesta po šírke (ani tenko plnky,ani hrubo-tak akurát ☺️),preklopte do polovice plnky,poslednú tretinu natrite vajcom a zaklopte.Najhrubšia vrstva cesta by mala byť naspodku.Do istoty si šúlik ešte podmúčte.Varechou zatlačte silno,ale nie až na doraz približne rovnaké kusy a prerežte.
K fotkám som dala postup,aby to bolo zrozumiteľnejšie🤌🏼😊
Varte v dobre osolenej vode pri jemnom prebublávaní 18 minút,vyberte dierkovanou lyžicou a prelejte studenou vodou-podávajte hneď,alebo nechajte vychladnúť a dajte osve zamraziť ako pirohy.
PS:nebojte sa toho,ak sa Vám po stlačení a narezaní taštičky celkom “neuzavrú” na stranách.Plnka sa Vám pri varení odtiaľ nevysype.
PS2:po rozmrazení ich pomaly zohrievajte v horúcom vývare,či v osolenej vode,už nevarte.

Suroviny

Cesto:
300 ghladkej múky
3vajcia
troškuvody
trochusoli
olejna potretie
1 rozšľahanévajce na potretie
Plnka:
250 gšpenátu (môže byť aj mrazený)
250 gmletého mäsa (pol na pol bravčové/hovädzie,alebo teľacinka)
1vajce
1 staršiažemľa (alebo staršie rožky,či bageta)
100 mlsmotany
1cibuľa
petržlenovávňať
Na dochuteniesoľ,čierne korenie a muškátový oriešok

Podobné recepty