Biela kapustová polievka

Jednoduchá sýta polievka, ktorú poznám od mamky☺️: vpracete do nej aj celú hlavu menšej bielej kapusty.Mužo ju miluje a včera dobehol z roboty s dvoma hlávkami od kolegu.

Takže to bola jasná vec-so slaninkou ju neodmietnu ani zarytí mäsožrúti😉

Kapustu zbavte škaredých listov, vyrežte hlúb, kapustu nakrájajte na jemné pásiky a tie na malé kocôčky-snažte sa čo najdrobnejšie.Presypte do hrnca, zalejte vodou len tesne nad povrch kapusty-hustota polievky závisí práve od nej,zbytočne tam vodu nelejte.Pridajte na kocky nakrájané zemiaky,  jemne prisoľte a varte domäkka.

Medzitým si nakrájate nadrobno slaninku, vypečte ju na panvičke dochrumkava a do masti vmiešajte prvú lyžicu múky.Opekajte na svetlohnedú zápražku.Tú zalejte trochou vody, dobre rozmiešajte a pridajte do polievky.V mlieku rozšľahajte druhú lyžicu múky a pridajte k polievke.Nechajte ešte cca 15 minút jemne prebublávať, občas premiešajte aby sa spodok “nechytil”.Ak by sa Vám aj zemiaky trochu rozvarili-nevadí☺️

Prisoľte podľa potreby,pridajte špetku cukru a mletú rascu.S čerstvým chlebom je to to pravé orechové na usmoklené počasie😊

Suroviny

cca 850 g -900 gnadrobnučko nakrájanej bielej kapusty (aj celá hlávka vyjde)
cca 450 gzemiakov na kocečky
cca 160 gmastnejšej slaniny
2 kopisté PLhladkej múky
60 mlmlieka
Na dochutenie:
medzi prstycukru
štipkumletej rasce
podľa chuti a slanosti slaninysoľ

Podobné recepty