Jablká umyte a poprekrajujte na štvrtky,spolu s jaderníkom a šupou vložte do hrnca.Prilejte ocot a džús a varte 30-40 minút,kým sa jablká nerozpadnú.
Všetko pretrite cez sitko,ostane Vám v ňom len málinko na vyhodenie.
Pyré vo vysokom hrnci dajte na miernej teplote variť,pridajte šťavu z citróna,cukor a koreniny.Prikryte pokrievkou našikmo,keďže zmes bude zo začiatku dosť explozívne prebublávať.Nepopáľte sa pri miešaní ??,radšej najskôr odstavte a až tak zamiešajte.Čím bude zmes hustejšia a bude čoraz viac karamelizovať,tým menej bude prskať.
Miešajte často a dôkladne,dávajte pozor aby Vám to neprihorelo,bola by to večná škoda.Videla som,že sa jablkové maslo dá “piecť “ aj v rúre,ale tam neviem kontrolovať konzistenciu,nepríde mi to ako dobrý nápad..??♀️
Ja som pyré z 1,5 kg jabĺk varila zhruba 2,5 hodiny.Dole Vám pridám krátke videjko,aká bola zmes konzistenčne pred dovarením.Korenie som vybrala niekde v polovici varenia.
Na konci som už len dochutila štipkou soli,premiešala a horúce plnila do umytých pohárikov.Maslo Vám po vychladnutí zhustne ešte viac?☺️
Verte mi,zamilujete si ho?????