Rúru vyhrejeme na 175 stupňov,formu na biskupský chlebík vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Cesto:
Cukor rozpustíme na karamel,odstavíme a postupne prilejeme vodu (opatrne!)..ak sa spravia hrčky,nechajte ich pri miernej teplote zase rozpustiť.Pridáme maslo a ďatle a všetko premiešame na hladkú zmes.Nechajte trochu vychladnúť (vložte hrniec na chvíľu do studenej vody-ide o to,aby sa vajcia v ceste “neuvarili”)..Primiešajte preosiatu múku so soľou a prdopečom.Nakoniec pridajte po jednom vajcia a dobre metličkou vymiešajte do hladkej zmesi.
Vylejte do formy a pečte 50-60 minút (skúška špáratkom).Medzitým si spravte slanú karamelovú polevu navrch:rozpustite cukor,prilejte smotanu a maslo a dochuťte dobre soľou.Prevarte všetko dohladka.
Upečený koláč nechajte 5 minút vo forme a potom ho vyberte.Viackrát popichajte a prelejte slanými karamelom ..A toto som robila večer o jedenástej-a potom choď kľudne spať 😱..(ešte že som si aspoň zo slaného karamelu lizla 🤫)
Recept:Berliner Küche