Bazalková polievka s plnenou paradajkou.

Trochu vymeniť pozície sa občas vyplatí ?tak ako pri tejto polievke☺️

Recept pochádza od môjho obľúbeného kuchára Johanna Lafera.

Cibuľku a cesnak pokrájame nadrobno,opražíme dosklovita na troche oleja,zalejeme vínom a vývarom..zo stoniek poodtŕhame lístky,stonky pridáme k vývaru,necháme zvariť na polovicu..pridáme smotanu a necháme zovrieť.
Lístky si dáme do nádoby,budeme z nich robiť akoby pesto..
Medzitým si pripravíme paradajky..
Nareže spodok do kríža,zalejeme ich vriacou vodou,chvíľku necháme postáť a schladíme studenou.Stiahneme z nich šupku,opatrne odrežeme “dekel”?,vyberieme lyžičkou vnútro,postavíme do pekáčika.Olivy(mne schybili,dala som suš.paradajky) nakrájame spolu s mozzarellou nadrobno,premiešame s trochou oliv.oleja,osolíme a okoreníme a naplníme zmesou jemne osolené paradajky.Položíme dekel naspäť a dáme na cca 10-12 minút zapiecť,nech sa mozarella roztopí.
A už len dáme dokopy pesto..oriešky nasucho opražíme na panvici,pridáme k lístkom spolu so špenátom a asi 80 ml oliv.oleja,osolíme štipkou soli,mčk.Rozmixujeme dohladka,pridáme k polievke(z ktorej sme vybrali stonky),tú znova premixujeme,dochutíme a nakoniec zamixujeme studené maslo.
Tento krok robte až tesne pred podávaním,aby polievka ostala krásne zelená ?.
Nalejeme do tanierov,položíme horúcu paradajku,podávame s bagetkou a kompletným príborom na pokrájanie ?

Suroviny

250 gšpenátu(mrazeného,alebo čerstvý oblanšírovať a vyžmýkať)
15 ksbazalkové stonky s listami
200 mlsmotany/rastlinnej smotany
800 mlzeleninového vývaru
1 dlbieleho vína
30 gpíniových orieškov
50 gstudeného masla
1+1cibuľka+strúčik cesnaku
trochuoliv.oleja,soli,mletého čierneho korenia
Paradajky:
4 kszrelých paradajok
1 PLolív alebo sušených paradajok v oleji
1 ksmozarelly
štipkasoli a korenia

Podobné recepty