Alsaský (Elsässer) Flammkuchen.

Flammkuchen je trochu tenší ako klasický podplamenník-aspoň si myslím teda 😮‍💨..ale zas radšej poriadne plnky,ako hrubé cesto,že?🫠

 

Cesto:15 g droždia,50 ml vody,1 čl soli,150 ml mlieka alebo kyslého mlieka,375 g hladkej múky,4 PL oliv.oleja.
Cesto kľudne môžte spraviť aj večer a nechať ho do druhého dňa vykysnúť v chladničke..Rozdeľte na 6 častí,vyvaľkajte natenučko,nechajte polhodinku podkysnúť,potrite plnkou a šup do rúry na 220 stupňov-kto má kameň,tak na dobre rozohriaty☺️

Upiecť do svetlohneda,chrumkava.

Ja som robila kváskovú verziu,ak by niekto prosil postup,ozvite sa☺️
Rozmiešajte téglik kyslej smotany so žĺtkom,osoľte a natrite na vyvaľkané a podkysnuté cesto..len tým nešetrite☝-navrch kopec nakrájanej cibule a slaninky (ja som mala mastnejšiu a prerastanejšiu,popražila som ju predtým na panvici,masťou trochu pokvapkala aj Flammkuchen po vrchu)〰️v Nemecku sa to volá Elsässer Art,na fotke ešte len ide do pece..

Hotové ošperkovať nakrájanou pažítkou a keby nebolo tak skoro,čapla by som si k tomu pohár bieleho🤭

PS:jeden kus je málo…🥹

Suroviny

Flammkuchen:
15 gdroždia
50 mlvody
150 mlmlieka alebo kyslého mlieka
375 ghladkej múky
4 PLoliv.oleja
1 člsoli
Na potretie:
2 téglikykyslej smotany (na 3 kusy potrebujete 1 téglik a 1 žĺtko)
2žĺtka
na dochuteniesoľ
Obloženie:
nakrájanácibuľa (na jeden rátajte zo dve hrste cibule)
vypečenáslaninka
hrsťčerstvej pažítky

Podobné recepty