Tekvicový trhanec so slivkami🎃

Tohoročné babské leto je ako zo žurnálu..a mne už bola darovaná pekná tekvica-takže som sa rozhodla,že ja už mám jeseň🍂🤩

Prvý tohoročný tekvicový chlieb už mám za sebou a dnes som zvrtla z pripraveného tekvicového pyré nafufňaný trhanec,ku ktorému sme si dali voňavé slivky🤤.Ak sa Vám nechce babrať so slivkami,zoberte kľudne jablkovú či hruškovú výživu,brusnicový či iný kompót.

Tekvicové pyré si poľahky spravíte dopredu,nachystané Vám v chladničke vydrží týždeň,alebo si ho zamrazte.Ošúpanú a očistenú tekvicu nahrubo nasekajte,v pekáčiku prekryte alobalom a pečte na 200 stupňoch 30-40 minút.Premixujte tyčovým mixérom,nechajte vychladnúť a máte pyré,z ktorého viete narýchlo vykúzliť množstvo dobrôt.Už len u mňa na blogu nájdete kopec receptov,kde Vám ho bude treba🤗.

Aj inak ho spotrebujete:či už na gnocchi,do chleba,do polenty,do masielka na fajnú nátierku,na rýchlu tekvicovú polievku či do risotta…

Ale už šupkom k trhancu!🤤🤤

Dusené slivky:

Do hrnca si nasypte cukor a nechajte ho skaramelizovať.Hrniec odstavte a karamel zalejte vínom a citr.šťavou (pozor,prská).Zase položte na sporák a prisypte slivky.Miešajte kým sa karamel nerozpustí,prihoďte škoricu a slivky duste do rozpadnutia(10-15 minút),občas premiešajte.

Trhanec:

Oddeľte si žĺtka od bielkov,bielky vyšľahajte so štipkou soli dotuha,žĺtky do svetla s cukrom.Prilejte k žĺtkom mlieko a pridajte tekvicové pyré.Premiešajte dohladka.Preosejte múku s práškom do pečiva a pridajte k oranžovej zmesi.Tu si môžte ochutiť škoricou alebo Pumpkin Spice korením podľa chuti.Nakoniec vmiešajte zľahka sneh.

Kto má rád,nech si kľudne v tejto fáze zamieša do cesta za hrsť hrozienok vopred namočených v rume či brandy-moji chlapci to žiaľ nemajú radi😫😫😫

Panvicu,alebo aj dve si na miernej teplote zatiaľ zohrejte a rozpustite kocočku masla.Ja som toto množstvo piekla na 3-krát.Vylejte tretinu na horúcu panvicu a nechajte zospodu pripiecť..ak sa Vám navrchu  začnú tvoriť bublinky,zospodu je už hotový-inak si občas popodvihnite a nakuknite,nech neprismudne😄🙏🏼Trhanec podvihnite a prevráťte na druhú stranu dopiecť.Druhá strana je hotová raz-dva.Vidličkou a nožom trhanec “natrhajte” na menšie kúsky,posypte jemným kryštálový cukrom a ten nechajte trochu skaramelizovať,kúsky trhanca  občas prehoďte-urobí sa Vám chrumkavá “krustička”😋😋

A už ho len švihnite na taniera posypte práškovým cukrom:keďže cesto je samo osebe len málo sladké,nemusíte sa cukru báť.Servírujte so slivkami😘

S ostatným cestom naložte takisto😊

 

Suroviny

Trhanec:
3vajcia
210 gtekvicového pyré (návod nižšie)
250 mlmlieka
60 gcukru
220 ghladkej múky (Weizen 405)
1 člprášku do pečiva
štipkasoli
trochumletej škorice alebo pumpkin spice korenia
kto má rádhrozienka v rume (naši žiaľ nemajú radi :( )
Na dokončenie:
trochucukru a prášk.cukor
Dusené slivky:
700-800 gočistených a na štvrtky nakrájaných sliviek
0,5 dlčerveného alebo portského vína
z 1/2 citrónašťava
tyčinkaškorice,príp.hviezdička badiánu
2 PLcukru

Podobné recepty