Pissaladière

Pissaladière 🧅
“Slaný koláč” pochádzajúci z Nizza,ale nájdete ho všade v Provensálsku😌 ( vtáčiky čvirikali😉)
Pre rýchlu verziu kúpte hotové pizza cesto,obložte a upečte-pre ešte rýchlejšiu verziu obložte hotové lístkové cesto a máte hotovo-takto som to videla aj v telke😉
Jediné čo chvíľku potrvá je skaramelizovať cibuľu a samozrejme upiecť.

Cibuľu nakrájanú na pásiky opekajte na oliváči kým mierne nezhnedne,ale stále ostane chrumkavá.Okoreňte čiernym korením.
Cesto buď vyvaľkajte alebo rozprestrite na papier na pečenie,okraje môžte ozdobne pozahýňať a natrite žĺtkom.
Navrstvite rovnomerne cibuľu,poukladajte olivy(buď na kolieska alebo celé) a sardelky (sú naložené v soli) preto ich opláchnite pod vodou a trochu osušte papierovým obrúskom-ináč to bude moc slané..Posypte jemne tymiánom alebo provensálskymi bylinkami a pečte na 200 stupňoch dozlata(pri lístkovom ceste to bolo 25 minút).
Sladkosť cibule výborne dopĺňa slanosť olív a sardeliek.
Kľudne ako ľahkú večeru či predjedlo,alebo aj na studeno.
K tomu pohárik chladeného bieleho alebo rosé a pekný večer sa môže začať 🥂😘

Suroviny

1 rolkalístkového cesta
6 ksbielej cibule
trochuolivového oleja
8-10 ksopláchnutých sardeliek
čierneolivy
sušené provensálskebylinky (alebo len tymián)
žĺtkona potretie okrajov
štipkučierneho korenia

Podobné recepty