Jablkové maslo🍎

Jablkové maslo nemá so skutočným maslom spoločné vlastne nič,len názov:pochádza z Ameriky a je to doslovný preklad ich Apple Butter.V samej podstate je to len do megahusta zvarené a okorenené jablkové pyré,ktoré Vám takto v dobre vysterilizovaných pohárikoch vydrží mesiace,ba roky.
Čo sa mi na tom ráta je,že viete takto spotrebovať veľké množstvo akýchkoľvek,hoc aj už nie čerstvých,zošúverených jabĺčok,ktoré by už nik nechcel jesť.Len ich umyte (prípadne odstráňte nahnité miesta),nahrubo poprekrajujte a tak aj so šupou a jadierkami rozvarte.Potom si ich pekne prepasírujete cez sitko.Ostane len maličký zvyšok na vyhodenie.

Na dochutenie postačí aj tyčinka škorice,ale kľudne si pridajte korenie podľa chuti-vybrať ho môžete kedykoľvek počas zvárania,ak by sa Vám chuť videla už moc intenzívna☺️

Najdlhšie je samozrejme zváranie dohusta-to máte ako so slivkovým lekvárom🤷🏼‍♀️🙏🏼.Časté miešanie a čakanie na tú správnu konzistenciu🤩.

Chuťovo je to ale absolútna  bomba💣💥!!!

Takto uskladnené jablkové maslo si natrite na chlebík,zamiešajte do jogurtu,použite na vianočné pečivo trebárs-zlepte ním linecké koláčiky,či naplňte medovníčky🤤..alebo zamiešajte do jogurtu či porridge😋

🍎🍎🍎

Jablká umyte a poprekrajujte na štvrtky,spolu s jaderníkom a šupou vložte do hrnca.Prilejte ocot a džús a varte 30-40 minút,kým sa jablká nerozpadnú.

Všetko pretrite cez sitko,ostane Vám v ňom len málinko na vyhodenie.

Pyré vo vysokom hrnci dajte na miernej teplote variť,pridajte šťavu z citróna,cukor a koreniny.Prikryte pokrievkou našikmo,keďže zmes bude zo začiatku dosť explozívne prebublávať.Nepopáľte sa pri miešaní 🙏🏼,radšej najskôr odstavte a až tak zamiešajte.Čím bude zmes hustejšia a bude čoraz viac karamelizovať,tým menej bude prskať.

Miešajte často a dôkladne,dávajte pozor aby Vám to neprihorelo,bola by to večná škoda.Videla som,že sa jablkové maslo dá “piecť “ aj v rúre,ale tam neviem kontrolovať konzistenciu,nepríde mi to ako dobrý nápad..🤷🏼‍♀️

Ja som pyré z 1,5 kg jabĺk varila zhruba 2,5 hodiny.Dole Vám pridám krátke videjko,aká bola zmes konzistenčne pred dovarením.Korenie som vybrala niekde v polovici varenia.

Na konci som už len dochutila štipkou soli,premiešala a horúce plnila do umytých pohárikov.Maslo Vám po vychladnutí zhustne ešte viac😋☺️

Verte mi,zamilujete si ho🙏🏼😍😍😍

IMG_1381

 

Suroviny

1,5 kgjabĺk
50 mljablkového octu alebo cidre
300 mljablkového džúsu
z 1/2 citrónašťava
100-150 gtrstinového cukru-podľa sladkosti jabĺk
štipkasoli
podľa chutityčinka škorice,hviezdička badiánu či klinček

Podobné recepty