Kávová omáčka:150 ml mlieka,150 ml smotany,50 g cukru,2 čl instantnej kávy-privedieme k varu.Dve žĺtka izbovej teploty premiešame v nerezovej miske a za stáleho miešania prilejeme tenkým prúdom horúce kávové mlieko.Misku preložíme na hrniec s vodou a nad parou miešame,kým omáčka jemne nezhustne.Precedíme cez jemné sitko do misky,zakryjeme fóliou a odložíme do chladničky do servírovania.
Knedlíky:150 g nugátu,kôra z polovice biopomaranča-nugát zohrejeme nad parou,premiešame s kôrou a necháme v chladničke stuhnúť.Potom navážime 8 rovnakých častí,ušúľame guličky a zase šup do chladu.
Cesto:2 PL masla,1 žĺtko,50 ml amaretto sirupu (zvarte vodu s cukrom na sirup,po vychladnutí primiešajte amaretto podľa chuti),50 g najemno pomletých pistácií,125 g hl.múky,1 čl prášku so pečiva.
Maslo premiešajte so žĺtkom,pridajte sirup a preosiate sypké prísady.Vymieste hladké cesto,zabaľte a dajte na polhodinu do chladu.
Potom rozdeľte na 8 rovnakých častí,roztľapkajte na placku a položte nugátovú guličku.Vytvarujte okrúhly knedlík.Zakryte a nechajte schladiť.
Pred servírovaním premixujte pár čoko sušienok-bez krému (Leibniz napr.) s trochou kakaa najemno.
Rúru zohrejte na 180 stupňov,v hrnci zohrejte pomaly olej na cca 160 stupňov.
Rozšľahajte vajce,knedlíky v ňom vykúpajte a v miske s omrvinkami obaľte.Vložte opatrne do oleja,pražte len minútku.Vyberte na obrúsok odkvapkať a nechajte 10 minút “dopiecť” v rúre.
Servírujte hneď na omáčku a pridajte čerstvé čučoriedky.
Nugát by sa mal po narezaní pekne roztiecť?
Ak sa Vám knedlíky pri pražení predsa len trochu natrhnú-aj tak im to neuberie na výnimočnosti✨
Recept je storočný,upgradenutý od Lafera.