Medovníky🤎

K prvej adventnej nedeli ponúkam medovníčkový špeciál🤎✨

Medovníky a ostatné pečivo sme s mamkou pekávali “po nociach “ odjakživa a rada na to spomínam🥹Zdobiť som sa ich naučila už ako dieťa odkukujúc od mamy😊.Necítim sa byť v tomto smere profesionál,ale myslím si,že po toľkých rokov viem k danej téme čo-to povedať 😁.
Tieto dva recepty sa môžu zdať niekomu povedomé-mám ich z internetu.Vyskúšala som kopec receptov,kým som skončila pri týchto dvoch,konečne sa mi osvedčili a takto skončili zapísané v mojom zošitku.Viac inklinujem ale k receptu z ražnej múky.Jednak som jej veľký fanúšik a jednak ho deti chuťovo povýšili na lepší-ale utvorte si vlastnú mienku😚.Cesto z ražnej múky je lepkavejšie,preto pracujte z chladným cestom vytiahnutým z chladničky-radšej si z cesta po kusoch oddeľte,zvyšok nechajte v chladničke,kým prvé upečiete.A podmúčte si(niekedy si pomôžem aj niťou pretiahnutou popod vyvaľkané cesto).Hlavne do cesta zbytočne nepridávajte múku,lebo budete mať skalnaté medovníky😃.

Suroviny si rozdeľte na polovicu,ak je toto množstvo veľa.

Čo sa zdobenia týka,pekné medovníky vie urobiť ozaj každý 🙏🏼-existuje toľko možností aj bez zdobenia,opíšem Vám ich.

Hlavne sa toho nebojte,zvládne to ozaj každý !😍

Suroviny🤎

O kvalite surovín sa snáď nemusím nejako obšírne rozpisovať.Ľudí,čo ponúkajú kvalitný med sa nájde chvalabohu dostatok 🙏🏼-ale každý podľa možností..Dbajte len na to,aby bol medík tekutej konzistencie bez kryštálov..inak si koledujete o popraskané medovníky (viď obrázok).Ak Vám med skryštalizuje (čo je úplne prirodzené),rozpustite si ho nad vodným kúpeľom.Miešajte,kým sa všetky kryštáliky nerozpustia (vodu si podchvíľou zase zohrejte) a med nakoniec nechajte vychladnúť.

Čo sa týka pridania kakaa do cesta:nechám to na Vás-jedna múdra medovnikárka povedala,že medovníček má byť zlatej farby,ako je med🙏🏼✨-ja pridávam do ražných medovníkov predsa len trochu kakaa,pretože ražná múka má sivastý nádych.Za lyžicu na kilo múky postačí a vyzdvihne to bielu polevu na výslednom medovníčku..viac nedávajte,kakao zbytočne vysúša..poznala som medovnikárku,ktorá mala od kakaa čierne medovníky🫣..Áno,poleva na nich síce krásne vynikla,len..no dobre,proti gustu žiaden dišputát😉

Sypké suroviny si premiešajte a PREOSEJTE.Toto je krok,na ktorý pri pečení celkovo netreba nikdy zabúdať.Najlepšie si ich preosejte na dosku-cesto na medovníčky sa Vám bude lepšie miesiť na nej,ako v miske.Pridajte med,vajcia,prípadne ostatné “mokré” suroviny a vymieste cesto.Do tejto činnosti zapojte kľudne svojich svalnatých partnerov,či vyrastených synov😁.

Cesto si dobre zabaľte do potravinovej fólie (niekoľko vrstiev) a odložte do chladničky.

Trvácnosť cesta.

Tuto som trochu experimentovala..keďže medovníkové cesto vydrží vlastne vďaka konzervantu medu dlho,skúšala som AKO dlho.Mala som odložený kus cesta takmer 4 mesiace v chladničke.Upiekla som z neho medovníky a porovnávala ich s medovníkami z cesta,ktoré ležalo v chladničke asi dva týždne..Chuťovo som medzi nimi teda necítila rozdiel🤷🏼‍♀️

Napriek tomu neodporúčam nechávať cesto v chladničke dlhšie ako 4-maximálne 6 týždňov.Minimálne by malo cesto odležať aspoň 4 dni.

Pečenie.

Ako som už vyššie popísala,pracujte z chladným cestom.Podmúčte si (múku viete po upečení z medovníčkov ošúchať),vyvaľkajte cca na 4-5 mm hrúbku a vykrojte podľa ľubovôle.Ak by bolo cesto lepivejšie,vykrajovačku “namočte” pred vykročením do múky a oklepte.Ak by ste robili medovníčky na zavesenie,nezabúdajte vykrojiť trebárs hrubšou slamkou dierku ešte pred pečením.Vykrojené cesto uložte na papier na pečenie.

Medovníky pečiem vo vyhriatej rúre v strede pri 180 stupňov cca 7-8 minút.Ak by boli hrubšie,pridajte ešte minútku.Ak by ste robili tenké medovníky (také robievam na zlepovanie lekvárom) postačí aj 5 minút-a toto je celé TAJOMSTVO mäkkých medovníkov.Proste ich neprepiecť do úplného sucha🤷🏼‍♀️😁

Nechajte ich na plechu vychladnúť a až tak ich opatrne zlepte z papiera.Skladujte najlepšie v plechových dózach.

Po upečení.

Takisto považujem za dôležitý krok potrieť medovníky okamžite po upečení rozšľahaným vajíčkom✨.Ja som si kúpila na to špeciálny široký štetec s jemnučkým vlasom-stál ma majland a každoročne pripomínam deťom,že tento štetec mi je “svätý”,nech ho nedajbože nezoberú do rúk🤣☝🏼.

Hneď ako medovníky vytiahnete z rúry,pretrite ich vajíčkom-pre väčší lesk aj dvakrát.Každú vrstvu nechajte dobre zaschnúť (alebo plech vložte na pár sekúnd do rúry,aby sa vajíčko prisušilo).Vajce dodá medovníčku nielen lesk,ale aj uzavrie vlhkosť v jeho vnútri a ten ostane mäkký.Natieram aj medovníky,ktoré “vylievam” celé.Jedine tenké medovníčky na zlepovanie lekvárom a oblievanie čokoládou vajcom nepotieram.

Zdobenie✨

Začnem najjednoduchšie-medovníček ozdobiť vlašským orieškom,či mandľou.Na vykrojené cesto jemne zatlačte polku vlašského orecha,či mandľu (apropo:neolúpané mandle zalejte vriacou vodou,zakryte a nechajte pár minút odmäknúť šupu-potom ju poľahky zlúpnete z mandle.Mandle premyte a nechajte na papierovej utierke presušiť)

Medovníky dajte upiecť a po upečení potrite vajcom aj cez oriešok.Vyšší level:do vajca zamiešajte zlaté jedlé trblietky.Vyzerá to absolútne úchvatne aj ako zavesená ozdoba-a pritom také easy!✨✨✨

Medovníčky v poleve:preosiaty práškový cukor zamiešajte s trochou rumu (alebo citr.či pomaranč.šťavy) na hustejšiu polevu-medovníky v nich namočte,môžte si ich napichnúť na špáratko a dajte ich najskôr odkvapkať na mriežku.Až tak ich opatrne preložte na papier na pečenie a dajte ich dosušiť (otočte aj na druhú stranu) Nebudem klamať,je to babračka,ale takéto medovníky sú úplne mäkulinké a netreba ich už ďalej zdobiť.

Zlepované medovníky:tenšie medovníky zlepte dobrým slivkovým lekvárom (alebo nejakým iným,len nech je hustejšej konzistencie).Tuto kľudne môžte medovníky nechať tak puristické,alebo vrchný upiecť s otvorom v strede aby lekvár bolo vidno.Alebo si ich zlepené nechajte odstáť cez noc (nech sa lekvár trochu “vpije”,inak sa Vám budú pri namáčaní šmýkať) a na druhý deň ich olejte rozpustenou čokoládou a taktiež nechajte na mriežke odtiecť,pomôžte si špáratkom.Na jej zriedenie použite trochu kokosového tuku-ja nemám rada hrubú vrstvu čokolády,preto ju vždycky trošku zriedim.Takisto je to babračka,ale medovníky sú chuťovo topka🤤Či už ich posypete nejakým veselým posypom,alebo prelejete pásikmi inej čokolády-už nechám na Vás.

Krakelovanie:táto technika je veľmi efektná,hoc vyžaduje ďalšie “dozdobenie” bielou polevou.Tuto sa medovník natiera PRED pečením zmesou tekutej bielej potravinárskej farby s trochou vodky (alkohol sa počas pečenia vyparí).Na povrchu ostane popraskaná akoby “vintage” vrstva a medovníky vyzerajú takto “starosvetsky”😊

 

Krakelované medovníčky bez a s polevou😊

Lesklý červený “lak”:krásne ukážu medovníčky,ktoré sú akoby lakované a taktiež ich treba dozdobiť bielou cukrovou polevou-tá na nich v tomto prípade mimoriadne vynikne😍.Úprava medovníčkov začína po pečení.Do prešľahaného vajca zamiešajte trochu červenej a trochu bordovej potravinárskej farby,dobre rozmiešajte.Čo sa farieb týka,odporúčam všetkými desiatimi značku PROGEL.

Touto zmesou natieram medovníček ihneď po vybratí z rúry 3-krát:každú vrstvu nechajte dobre zaschnúť,poprípade vložte na pár sekúnd do horúcej rúry,aby sa vajce “zatiahlo”.

Takéto medovníčky zdobené bielou polevou neskutočne pekne ukážu v kombinácii s ihličím (napr.na stromčeku)😍

Bielková poleva:gramáže Vám tuto neviem povedať,ale zvládnete to aj bez váhy.PREOSIATY práškový cukor je ale základ😊.Bielko,alebo stačí aj pol bielka na začiatok si dajte do misky a pridávajte práškový cukor postupne na lyžice.Miešajte všetko vidličkou.Konzistenčne by mala byť poleva hustá,ale trochu lejúca.Ak v strede spravíte vidličkou čiarku,pomaly by sa mala zliať dokopy.Vtedy je konzistencia správna😊Čo sa týka citrónovej šťavy,pridajte jej MAXIMÁLNE  3-4 kvapky.Viac určite nie,poleva Vám nezaschne.

Polevu potom krátko prešľahajte ručným mixérom na najslabšom stupni a prelejte do zdobiaceho vrecka.Tu sa mi najviac osvedčil obyčajný mikroténový sáčok.Žiaľ také bez zvaru už hádam ani nevyrábajú,ak nájdete,spravte si do zásob 🙏🏼.Inak si ich zastrihnite tesne popri zvare.Sáčok zatočte,aby mala poleva trochu tlak,ale nie moc,odstrihnite malú dieročku a môžte ísť na to✨Hrubšie “royal icing” sáčky sa mi neosvedčili,sú zbytočne “dlhé” a neležia dobre v ruke-teda moja skúsenosť 😊

Apropo Royal icing-zmes hotová na zdobenie (mieša sa s vodou) :k tomu Vám neviem povedať nič,nikdy som to neskúšala…

Čo sa zdobenia týka,samozrejme potrebujete trochu zručnosti-alebo aj nie😊 S láskou robené medovníky nemusia byť perfektne ozdobené,sú krásne aj tak😍Zapojte aj deti,milujú to robiť🙏🏼

Za mňa sú medovníky zdobené bielou polevou najkrajšie🤎

Ak by ste potrebovali farebne zdobiť,jednoducho rozmiešajte v poleve trošku potravinárskej farby,začnite ozaj s maličkým množstvom,dnes už majú farby silnú farbivosť.

Vylievanie medovníkov:ak potrebujete medovníky vylievať,odlejte si trochu z pripravenej polevy bokom a rozrieďte ju po KVAPKÁCH vodou.Mala by byť lejúca sa,ale ešte dostatočne hustá. Na medovník najprv spravte okraj,ten nechajte zaschnúť a až tak naneste zriedenú polevu.Ja nanášam lyžičkou.Okraj na medovníku redšiu polevu “zastaví”.Nechajte uschnúť,okraje potom môžete obtiahnuť polevou ešte raz (samozrejme v tej farbe akou ste vylievali).

Medovníčky vyliate vodou zriedenou polevou sa po uschnutí krásne trbliecú✨🙏🏼

Maľovanie na vylievané medovníky:na uschnutú polevu sa dá veľmi dobre maľovať potravinárskými farbami-tie si rieďte pár kvapkami vodky (alkohol sa odparí),väčšinu treba trochu presvetliť bielou potravinárskou farbou.Teraz už dostať aj širokú škálu farebých fixiek plnených potravinárskymi farbami,či dokonca tlačiarne,ktoré Vám na hotové medovníčky vytlačia naprogramovaný obrázok jedlými farbami..ale to už je trochu excentrické😉

Zopár tipov nakoniec✨

1/poleva Vám v sáčku vydrží v chladničke 3-4 dni.Za mňa je zdobenie čerstvou polevou nabielo najlepšie:je iskrivo biela.Po odstáti cez noc trochu zredne a dostane žltkastý “nádych”.

2/zato farebnej poleve sa po odstátí práveže farebné pigmenty viacej rozvinú.Platí to najmä u tmavých farieb.

3/medovníčky skladujte v plechovej dóze.Kvalitne zabalené jednotlivo napríklad v celofáne Vám určite dobrých 4-6 týždňov vydržia čerstvé (ak recept neobsahuje maslo či iný tuk).Ak by Vám medovníčky z nevysvetliteľných dôvodov stvrdli,položte pod ne krajec chleba,ktorý pravidelne meňte.Medovníčky nasajú vlhkosť a budú mäkušké opäť.Pozor,nekláďte krajec navrch na polevu,rozpustí sa Vám.

4/neozdobené,hoc aj stvrdnuté medovníčky môžte použit na mnoho iných vecí..napr.ich nastrúhajte a zahustite nimi omáčky k mäsu.Alebo ich postrúhané zmiešajte so slivkovým lekvárom a naplňte nimi koláče,buchty,pirohy či knedlíky.Alebo nimi posypte kaše,šúľance či knedlíky a prelejte maslom🤤

5/do medovníčkov robených cez rok môžete,ale nemusíte pridávať až toľko korenín..tam ich použite menej,zato nešetrite napríklad citrónovou,či pomarančovou kôrou.

Ako vidíte,možností je veľa..

Medovníky sú súčasťou našej kultúry už stáročia,a ešte tu s nami dlho budú🙏🏼✨..z tohto trvanlivého pečiva sa dajú vytvoriť neskutočné veci:domčeky,svadobné darčeky,vianočné ozdoby či rôzne iné pochúťky..sú tu pre potechu a pre osladenie si života 😍

Kto by sa nepotešil sladkému medovníčku darovanému z lásky?

Suroviny

Cesto z ražnej múky:
1050 gražnej chlebovej múky(Roggen 997)
450 gprášk.cukru
360 gmedu
6celých vajec
4 PLperníkového korenia
1 člškorice
3 zarovnané člsódy bikarbóny
1 PLkakaového prášku
z 1 biocitrónanastrúhaná kôra
Cesto z pšeničnej múky:
1 kghladkej múky(Weizen 405)
350 gprášk.cukru
400 gmedu
4vajcia
3 PLperníkového korenia
2 člsódy bikarbóny
3 PLslivkového lekváru
podľa chutikakao

Podobné recepty