Mac & Cheese🧀

Čo je vlastne Mac & Cheese?

Jednoduché,zato kalóriami nabité jedlo,ktoré pochádza z Ameriky a Veľkej Británie.

Ale je to tak dobré…🤤🤤🤤

Občas si treba dopriať aj takúto šmakocinu,hlavne pre dušičku 😇

V podstate sú to cestoviny zmiešané s omáčkou pozostávajúcou z bešamelu a cheddaru ( a už v tejto fáze sa Vám to ani nebude chcieť zapekať,lebo to pahltne budete vyjedať z hrnca🤣🤣🤣🤣) posypané syrom a zapečené v rúre.

Zvládne to ozaj každý,jediná vec na ktorú treba prihliadať je miešať bešamel,aby neprihorel.A vyberte dobre vyzretý cheddar s chrumkavými kryštálikmi soli-v poslednej dobe môj mimoriadne obľúbený syr s kopcom umami v sebe..len si naň pomyslím a zbiehajú sa mi slinky🤤

Maslo rozpustite v hrnci a pridajte hladkú múku.Miešajte zo dve minútky na svetlú zápražku.Postupne prilievajte mlieko a miešajte metličkou,aby sa Vám nespravili hrudky.Bešamel nechajte aspoň 7 minút jemne prebublávať a občas premiešajte,aby sa zospodku neprichytil.

Medzitým si uvarte kolienka v osolenej vode podľa návodu a nechajte ich v sitku odkvapkať.

Do horúceho bešamelu vmiešajte najemno nastrúhaný syr,dochuťte soľou,čiernym korením a len “podprahovo” štipkou granulovaného cesnaku.

Zmes dobre premiešajte s cestovinami,prelejte do maslom vymazanej zapekacej misky,posypte hrsťou cheddaru,rozložte pár vločiek masla na syr a dajte zapiecť na 170 stupňoch 15 -20 minút.Ak by povrch dovtedy nezozlatol,zapnite funkciu gril a nechajte vrch zozlatnúť.

Hotovo!

Vrch môžete posypať pažítkou či petržlenovou vňaťou alebo chrumkavou cibuľou.

Môžte ich jesť len tak,alebo ako prílohu k mäsku či ku grilovaným pochúťkám.

Suroviny

250 gcestovín kolienok
30 g + pár vločiekmasla
1 polokopistá PLhladkej múky
380 mlmlieka
150 g + za hrsť na posypanievyzretejšieho cheddar syra
trochasoli,čierneho korenia
malú štipkugranulovaného cesnaku

Podobné recepty