Koeksisters

Koeksisters z južnej Afriky🤗🌍
(Koek-koláč,sissen-vyprážať)
Videla som v telke tetušku ako ich pripravuje a okamžite musela vyskúšať🤩
Toto pečivko existuje v mnohých formách,najčastejšie ale takto zapletené a všetky majú spoločnú vlastnosť-po vypražení sa okamžite namáčajú do ľadovo vychladeného sirupu.
Ten musí byť ozaj ľadový,aby sa horúce pečivo moc nenapilo..takto ostane povrch chrumkavý a stred mäkký.
Tetuška v telke nešetrila koreninami,preto mi koeksisters pasujú skôr ku chladnejšiemu obdobiu.
Zázvor v sirupe im dodá šmrnc,tak ho tam veru bohato prikrojte🫚

Z korenín dajte do cesta zo všetkého po troške,zo škorice najviac😁😁😁
Suché prísady preosejeme a všetko premiesime na hladké cesto.Zabalíme do fólie a necháme 1h-2h postáť.
Medzitým si pripravte sirup,aby stihol vychladnúť,kým vyvaľkáte a zapletiete copíky ho kľudne dajte do mrazničky,alebo snehu😄
Sirup:všetko necháme pár minút prevrieť a dáme vychladiť.
Cesto vyvaľkáme nie moc tenko,narežeme na obdĺžniky,tie na tri pramienky,zapletieme a konce stlačíme(viď fotky).
Vkladáme do horúceho oleja,ale pražíme pomaly,aby sa stihli prepiecť.Vyberieme na papierový obrúsok a chvíľku poobraciame v ľadovom sirupe.Necháme odkvapkať a vychutnávame.
Uvarte si k tomu vínko☺️,alebo kávičku☕️

Suroviny

Cesto:
170 mlmlieka
1vajce
štipkasoli
20 gprášku do pečiva
20 gmäkkého masla
375 ghladkej múky
Koreniny:mletý klinček,aníz,škorica,mletý zázvor,kardamóm,muškátový oriešok
olejna vyprážanie
Sirup:
300 gcukru
125 mlvody
kôra a šťavaz jedného citróna alebo pomaranča
tyčinkaškorice
hviezdičkabadiánu
dobrýchpár plátkov čerstvého zázvoru

Podobné recepty